Tervezet: nem kapnak ingyenes mobilszolgáltatást a közintézmények alkalmazottai

Tiltakozik a Romániai Municípiumok Egyesülete a kormány azon tervezett intézkedései ellen, amellyel korlátoznák az új állások számát a hatóságoknál és közintézményeknél, és megtiltanák, hogy az hogy alkalmazottaknak közpénzből mobilszolgáltatást biztosítsanak.

A kormányrendelet-tervezet az egy a háromhoz elvet alkalmazná az alkalmazásoknál. Ez azt jelenti, hogy három felszabaduló állás esetén csupán egy állás tölthető be ismét. Jelenleg az egy a kettőhöz elv érvényesül. 

'A 2017/153-as törvény hatályba lépésével első alkalommal ismerték el ténylegesen az önkormányzatok azon jogát, hogy a helyi viszonyoknak megfelelően saját személyzeti politikát alkalmazzanak. Nem célszerű alig két évre rá felszámolni ezt. Az elmúlt két évben, a bértörvény hatályba lépése óta, a legtöbb municípium hatalmas személyzeti átszervezésen esett át mind a polgármesteri hivatalokban, mind a helyi közintézményekben. Az alkalmazások ilyen szintű korlátozása a közigazgatásban önkényes intézkedés lenne, és nehezítené a helyi önkormányzatok tevékenységét, amelyek már így is nehezen képesek eleget tenni a folyamatos adó- és költségvetési reformok kihívásainak' - áll az egyesület keddi közleményében. 

Az egyesület szerint egyenesen sérti a helyi önkormányzati autonómiát az intézkedés, amely megtiltaná a közpénzből való mobilszolgáltatás biztosítását az alkalmazottaknak. "Tudatjuk önökkel, hogy a mobilszolgáltatás biztosítja a kapcsolatot a közintézmények és az állampolgárok között: el sem tudunk képzelni minőségi közszolgálatot internet és mobiltelefon nélkül" - írja az egyesület. 

A helyi rendőrség tagjai, a parkolóőrök, a közművesítési intézmények alkalmazottai, a szociális gondozók, akik rossz hírű vidékeken is megfordulnak, mind használják a mobiltelefont a minőségi szolgáltatás biztosítása, illetve saját biztonságuk érdekében, szögezik le. Az AMR közli a kormánnyal, hogy olyan intézkedéseket vár, amelyek 'valóban korszerűsítik' a közigazgatást. 

Követelik többek között a következőket: a helyi önkormányzatok pénzügyi törvényének az elfogadása; a szociális gondozás költségeinek az állami büdzséből való biztosítása, ahogyan az a kormányprogramban szerepelt; az Országos Adóhatóság (ANAF) tevékenységének átláthatóvá tétele és annak lehetővé tétele, hogy az önkormányzatok folyamatosan ellenőrizhessék a helyi költségvetés egyik bevételi forrását jelentő jövedelemadó bevételi szintjét; a költségvetés-kiigazítás sürgős elfogadása. 

A dokumentumot 31 municípium polgármestere írja alá, többek között Robert Negoiţă 3. kerületi polgármester, az AMR elnöke, Ilie Bolojan nagyváradi elöljáró, az AMR ügyvezető elnöke, Emil Boc kolozsvári, Nicolae Robu temesvári, Decebal Făgădău konstancai, Mihail Genoiu craiovai, Mihai Chirica iaşi-i elöljáró. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?