A honatyáknak maguknak kell dönteniük a különnyugdíjuk megadóztatásáról

Nem a költségvetés-kiegészítéssel együtt kerül sor a speciális nyugdíjak megadóztatására - nyilatkozta Eugen Teodorovici pénzügyminiszter sajtótájékoztatón.

A pénzügyminiszter elmondta, még dolgoznak az adózási eljáráson, és a későbbiekben döntenek arról, mi lesz a kezdeményezés sorsa. A tárcavezető emlékeztetett, hogy a különnyugdíjakra vonatkozóan már létezik a parlamentben két benyújtott tervezet. Teodorovici szerint vagy törvénytervezetként vagy kormányrendeletként kerül a parlamentbe a nyugdíjak megadóztatásának kérdésére várhatóan szeptemberben. Korábban Teodorovici úgy tájékoztatott, hogy a speciális juttatás megadóztatása egy intézkedéscsomag részeként lesz beépítve a költségvetés-kiigazításba. 

Ami a nehéz munkakörülmények között dolgozók 15 százalékos pótlékának illeti, Teodorovici elmondta, ezt nem fogják eltörölni.

Korábbi sajtóinformációk szerint tíz százalékos lesz az adó a 2000 és 7000 lej közötti különnyugdíjak esetében, 30 százalékos a 7000 és 10000 lej közöttiek esetében, és 50 százalékos a 10000 lejnél magasabbaknál. Jelenleg 4000 személy kap 7000 lejnél nagyobb különnyugdíjat. Tavaly a különnyugdíjak 9 milliárd lejjel terhelték meg a költségvetést. Romániában jelenleg a többi között az ügyészek, bírák, a diplomaták, a pilóták, a katonaság és a belügyminisztérium kötelékében dolgozók, a szenátorok és a képviselők kapnak különnyugdíjat. Ez azt jelenti, hogy az öregségi járandóságon felül, a befizetett társadalombiztosítástól függetlenül külön juttatást kapnak. Romániában évente körülbelül 160 ezren részesülnek különnyugdíjban.

Ha kíváncsi, hogyan néz ki a költségvetés-kiigazítás tervezete, katt ide.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?