Éjszaka a harckocsiban, kalandok sóbányában és dinoszauruszok között

Az erdélyi kalandpark-ipar még csak bő egy évtizedes múltra tekint vissza, de már kitermelt néhány, nemzetközi viszonylatban is figyelemre méltó létesítményt.

Egy nemzetközi felmérés szerint tavaly 1,1 milliárd ember látogatott el kaland-, aqua- vagy vidámparkba, ahol összesen 47 milliárd dollárt költöttek el. Hét évvel korábban az ágazat bevétele, globális szinten, még csak 30 milliárd dollár volt. A szakemberek szerint a fejlődés az elkövetkező években is folytatódik, a szórakozást szolgáló tematikus parkok látogatóinak számát 2021-re 1,2 milliárdra, bevételeiket 56 milliárd dollárra becsülik.

Idehaza a szórakoztatóipar ezen ágazata későn jelent meg. 2009-ben, amikor Szélyes Levente kolozsvári vállalkozó egy magyarországi kalandparkban járt, életében először, Erdélyben még egyetlen egy sem működött. Szélyesék egyből felismerték a kalandparkokban rejlő üzleti lehetőséget, s 2010-ben elkezdtek keresni egy megfelelő területet.

Az ideális, könnyen megközelíthető helyszínt Kolozsvártól egy ugrásra, a Feleki-tetőn találták meg, s rövidesen meg is vásárolták a másfél hektáros erdőrészt. Az engedélyeztetési tortúrát követően megpályáztak s el is nyertek egy közel 200 ezer eurós EU-s támogatást, amit saját forrásból kipótoltak.

A munkálatok 2014-ben kezdődtek el az Adrenalin Parkban, a pályarendszer 1 hónap alatt készült el, a multifunkcionális faépület 1 év alatt. A létesítményt folyamatosan bővítik, a különböző nehézségi fokú alappályák mellé csapatépítő-, illetve extrém pályákat alakítottak ki, tirolit kisgyerekeknek, mászófalat, mászófát és mászókéményt. A látogatósereg nagyon heterogén. “Jönnek családok, szerveznek nálunk születésnapi zsúrokat gyerekeknek, de céges csapatépítő tréningeket, leány- és legénybúcsúkat is. Nagyon népszerűek a napközis nyári táborok. Idén nyolc egyhetes tábort hirdettünk meg 35-35 gyereknek, egy hét alatt minden helyt betelt” – mondja Szélyes Levente.

A szabadtéri kalandparkok nagyban ki vannak szolgáltatva az időjárás szeszélyeinek, a szezon évről-évre változik. Tavaly már március elején megnyitottak, idén azonban a sok eső miatt áprilisban és májusban is alig volt vendég, június ellenben az eddigi legnagyobb forgalmú hónap volt. Az Adrenalin Park egyszerre 200 személyt tud fogadni, a napi látogatók számát tekintve mostanáig 300 fő a rekord.

A Ziarul Financiar gazdasági napilap szerint Romániában 17 kalandpark működik, közülük 10 Erdélyben. Hargita és Brassó megyében 3-3 van, Hunyadban 2, Szebenben és Kolozsban 1-1. A legtöbb látogatót a barcarozsnyói Dinó Park és a szászvárosi Arsenal Park vonzza. Előbbi Dél-Kelet-Európa legnagyobb ilyen jellegű, tematikus parkja, életnagyságú dinoszauruszokkal. A sepsiszentgyörgyi HCR kft. tulajdonában levő létesítménynek tavaly 11,6 millió lej árbevétele volt, s közel 1 millió euró profitot termelt.

Az Arsenal Park katonai tematikájú, gazdag hadtörténeti kiállítása van, s rengeteg ilyen jellegű programot kínál: íjászatot, céllövészetet, paintballt, airsoftot stb. A parkban szálláslehetőség is van: az egyik hálóhelyet egy páncélozott csapatszállító járműben alakítottál ki, egy másik házba pedig egy ágyút építettek be. Az Arsenal parknak150 ezernél is több látogatója volt tavaly, árbevétele meghaladta a 2,5 millió eurót. A Hargita megyei Club Aventura nemcsak az országban, de világviszonylatban is egyedülálló, ugyanis a parajdi sóbányában működik.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?