Szelfi, robotika és kalandtábor – segítünk megtervezni gyermeke vakációját

Míg a gyerekek ujjongva várják a nyári vakációt, addig a szülők többségének fejtörést okoz, hogy megszervezzék csemetéik rengeteg szabadidejét. Mára viszont a lehetőségeknek csak a képzelet és legtöbb esetben a pénztárca szab határt. A szülők válogathatnak a hagyományőrző, kézműves táborok, a tánc vagy éppen a szelfi, robotika és gyermekvisszavadító táborok között. Hogy könnyebb legyen eligazodni a rengeteg ajánlat között, tudósítóink és a taborok.ro segítségével igyekeztünk összegyűjteni, milyen táborokban szerezhetnek gyerekeink életre szóló élményeket.

Megyék szerint állítottuk össze a listánkat, de információ híján néhány megye kimaradt. A táborok elérhetőségeit a csatolt linkre kattintva találják. Kihagytuk gyűjtésünkből azokat a gyerektáborokat, amelyeknél a jelentkezési határidő lejárt. Ha tudnak olyan táborról, ami kimaradt a felsorolásból, jelezzék nekünk az office@maszol.ro e-mail-címen vagy a Facebookon.

Bihar megye

Elég körülnézni a közösségi oldalon ahhoz, hogy gyermekünk érdeklődésének és anyagi lehetőségeinknek is megfelelő táborokat találjunk Bihar megyében.

Tanyasi lovastáborok

Négy időpontban, július 1. és 7., július 14. és 19., július 29. és augusztus 4., valamint augusztus 19. és 25. között is szerveznek ottalvós, tanyasi lovastáborokat a kisszántói Fehér Pegazus Lovastanyán, ahová a lovak iránt érdeklődő gyermekek jelentkezését várják. Elméleti és gyakorlati órákat tartanak a lovakról, gondozásukról, felszerelésükről, lovardai alakzatokról, és a lovassportok különböző ágaiba is betekintést nyerhetnek a táborok résztvevői. A lovaglás, lovastorna, lóápolás mellett ügyességi és csapatépítő játékok, tábortűz, tanyasi élettel való ismerkedés és tanyasi ételek kóstolása szerepel a programban. A szállást istállóban matracokon vagy sátorban oldják meg, és családi nappal zárulnak majd a táborok. Jelentkezni és bővebb felvilágosítást kérni a 0731/658-000-ás telefonszámon (Melinda) lehet.

Selfie Camp by Grund School

A nagyváradi Grund School napközis tábort szervez 7–10 éves gyerekeknek és 12–16 éves kamaszoknak augusztus 12. és 17. között (augusztus 16. ottalvós nap) a Posticumban (Nagyvárad, Teiului u. 26 szám) és a Posticum tanyáján (Kisszántó felé).

„Gyere el hozzánk, és szelfizzünk egyet! De mi is az a szelfi? Arra gondoltunk, hogy nemcsak digitálisan tudunk magunkról képeket készíteni, nagyon fontos, hogy írásban is és offline is meg tudjuk magunkat határozni. A 6 tábori nap alatt fogunk fényképezni, zootróp technikával ismerkedni, blogolni, barkácsolni, agyagozni, festeni, fúrni-faragni. Leszünk kint és leszünk bent is. Lesz majd internet is és leszünk olyan helyen is, ahol még áram sincs. Növényeket ültetünk, blogolunk és táncolni is fogunk miközben sokat fogunk arról beszélni, hogy kik is vagyunk” – hívják a szervezők a gyermekeket.

A foglalkozásokat magyar, román és angol anyanyelvűek tartják, a közös beszélt nyelv nagyrészt az angol lesz, viszont egyáltalán nem elvárás az angol nyelv bármilyen szintű ismerete, a gyermekek és fiatalok együtt tanulunk verbálisan és nonverbálisan kommunikálni.

A tábor során az élménypedagógia módszere által a gyerekek és kamaszok megtanulnak: csapatban dolgozni a projektmunkák során; egyénileg dolgozni a művészeti foglalkozások során; felelős magatartással élni a közvetlen és közvetett környezetben; alapszinten angolul kommunikálni (aki tud, az mélyíti tudását); alapvető emberi jogaikat; kapcsolatba kerülni a természettel, barkácsolni; digitális és analóg vizuális technikákat; szövegszerkesztést, blogolást és a kamaszok külön kapnak gyorstalpalót arról, hogy hogyan érdemes használni a közösségi média felületeit.

A javasolt hozzájárulás 750 lej. S hogy miért csak javasolt? „Mi a Grundnál hiszünk abban, hogy a közösségünk sokszínűsége anyagi dimenzióban is tetten érhető. Tudjuk, hogy van, akinek ez az összeg elfogadható, akinek megfizethetetlen és van, aki ennél többet is tud erre szánni. A jelszavunk a fenntarthatóság, és ez a javasolt összeg az, ami egy résztvevő heti táborozását fenntartható szinten tartja. A jelentkezési lapban rákérdezünk, hogy a te családod mennyit tud elkülöníteni erre a célra, kérlek bátran válaszolj. A csapat összeállításánál pedig megnézzük a mérleget és az alapján tudjuk eldönteni, hogy kit tudunk fogadni" – írják a szervezők. A jelentkezési lapot itt találják.

Alkotó és zenés táborok

A nagyváradi Ovisuli Egyesület szervezésében idén hat Napraforgó Alkotótábort tartanak, újdonság, hogy idén nemcsak gyermekeknek, hanem próbaképpen a családoknak is szerveznek majd tábort. A köröskisjenői Betyártanyán megtartandó ottalvós táborok jelentkezési határideje június 10-én zárult, a Napraforgó Alkotótáborba viszont július 10-éig lehet jelentkezni Herman Ferencnél a 0728-970-848-as telefonszámon. A táborokat a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceumban tartják, július 15. és 19. valamint július 22. és 26. között 6–12 éves gyermekeknek. A műhelyprogramok között szerepel a színház, tánc, zene és csoportos játékok is lesznek. A tábor 8 és 16 óra között működik, a részvételi díj 200 lej, ez magába foglalja az ebédet és a foglalkozásokat. A gyermekeket már 7.30-tól fogadják, 17 óráig tudnak felügyeletet biztosítani.

A Zenés színházas bábtábort Köröskisjenőben szervezik meg, augusztus 5. és 10. között, 8–12 évesek számára. Lesz drámajáték, zenés színházi foglalkozás, bábkészítés. Az ottalvós tábor ára 700 lej. Jelentkezési határidő szintén július 10. , a kapcsolattartó Herman Ferenc.

A családi tábort a tervek szerint augusztus 29. és szeptember 1. között tartják, helyszínül a sólyomkővári Baptista Egyház táborhelye szolgál majd. A részletekről az Ovisuli Egyesület Facebook-oldalán tájékoztatnak.

25. Hálós – Szentjánosbogár gyermektábor

A Partiumi Háló Egyesület július 14. és 19. között Gyulán szervezi meg a 25. Hálós Szentjánosbogár Gyermektáborát. A tábor gerincét és tematikáját bibliai történetek képezik, betekintést nyújtva a Szentírás világába. A sokszínű programok sorát képezik: szerepjátékok, csoportfoglalkozások, sportvetélkedő, akadályverseny, kirándulás, kézműves foglalkozás, méta, íjászat. Egész napos interaktív foglalkozásokra lehet számítani, sok-sok nevetés és játék várja a gyermekeket! A jelentkezésről és a táborról bővebben itt olvashatnak. Részvételi díj: 30.000 Ft/fő (450 RON/fő), testvérek esetén 28.000 Ft/fő (420 RON/fő).

Brassó megye

II. Kárpát-medencei Színjátszó és Drámaíró Tábor

Augusztus 6. és 15. között színjátszó és drámaíró táborba várják a 16 és 45 év közöttieket. A Kárpát-medence magyarlakta településein élő nem hivatásos színjátszóknak, színjátszó rendezőknek és drámaíróknak ajánlott tábort a Mikó András Alapítvány és a Féling Színház szervezésében valósul meg Székelyzsomboron. Az intenzív program keretében három 8 fős színész és egy 8 fős drámaíró csoportot szerveznek, az előadó, táborvezetők Formanek Csaba, Bálint Ferenc, Hegedűs Ildikó és Steinwender József lesznek. A tábor költségeihez való hozzájárulás 15.000 Ft/fő vagy ennek megfelelő lej, euró. A jelentkezés részleteiről az esemény Facebook-oldalán tájékozódhatnak.

Hargita megye 

Táborkavalkád Maroshévizen

A maroshévizi Farkas-lak turistaház különböző tematikájú táborokkal várja a gyerekeket.

Július 11. és 17. között fotótábort szerveznek 12-18 év közötti fiataloknak. A fő tevékenység a fényképezés lesz: a gyerekek megtanulhatják a fényképezőgépek magasabb szintű működtetését, betekintést nyernek a fényképezés történelmébe szakképzett oktatók által. A tábor csúcspontja a 2000 m magasságban való fotózás a Kelemen-havasok Nemzeti Parkjában a Rekettyés-csúcson, illetve a Jézer-tó körüli változatos és védett környezet. A részvételi díj 827.08 lej, 10 százalékos testvérkedvezmény is biztosítanak.

A kézműves táborban olyan nem mindennapi tevékenységeket igyekeznek bemutatni, amelyekkel ritkán találkozhatnak a gyerekek az iskolai kézimunkaórák során, például a batikolás, nemezelés, szalvétatechnika, gyöngyfűzés, makramé, fafaragás. Az egyéni munkák mellett lehetőséget kapnak a kis művészek együttdolgozni, megélve a közös munka alkotóörömét. A táborban nemcsak új felelevenítik a régi mesterségeket is egy játékos, interaktív bemutató során. A július 6. és 11. között megszervezett táborba a 7-17 éves korosztályt várják, a részvételi díj 720 lej, 10 százalékos testvérkedvezmény is biztosítanak 

A nyári angol tábor célja, hogy jelentős tapasztalattal rendelkező pedagógusok vezetésével a gyerekek megismerkedjenek az angol nyelvvel. A foglalkozásokat érdekes szerepjátékok, interaktív játékok, dalok, mondókák és angol szókincsfejlesztéssel összekötött sport- tevékenységek teszik színessé. A tábort július 27. és augusztus 1. között szervezik meg a7-18 éves korosztálynak, a részvételi díj 799 lej. 

Tudod, mit kell tenned, ha eltévedsz az erdőben? Hogyan tovább, ha rádesteledik? Mi ehető az erdőben? Hogyan küzd le az akadályokat? Hogyan használjunk iránytűt? Ezekre a kérdésekre is megkaphatják a választ a gyerekek a haladó szintű túlélő táborban augusztus 2. és 7. között. A tábor ideje alatt a gyerekek nemcsak edzettebbek lesznek, hanem kitartóbbak, céltudatosabbak, szorgalmasabbak is. Megtanulnak hatékonyan együttműködni nagy, illetve kis csoportokban, alkalmazkodni és fegyelmezettnek lenni. A táborba 8 és 14 év közötti gyerekeket várnak, a részvételi díj 799 lej. 

A július 11. és 17., valamint augusztus 7. és 12. között megszervezett íjász-lovas táborban a lovaglás és az íjászat pozitív hatásait tapasztalhatják meg a 9 és 18 és közötti fiatalok. A júliusi táborba 912 lej, az augusztusiba 759.5 lej ellenében vehetnek részt a gyerekek.  

Az informatikai rendszerek, a programozás, a mérnöki „kütyük” iránt érdeklődő gyerekeket szólítja meg a július 22. és 27. között megszervezett lego-robotika tábor, amely betekintést enged a jelen és a jövő gépeinek működésébe. Az érdeklődők játékos formában, észrevétlenül sajátíthatják el a grafikus programozási nyelvek és a vezérléstechnika alapjait. A táborba 9 és 17 év közötti fiatalokat várnak, a részvételi díj 850 lej.

A felsoroltakon kívül még bicikli tábort  is szerveznek augusztus 23. és 28. között (részvételi díj: 775.03 lej), valamint nemezelő tábort július 22. és 27. között (részvételi díj 735.08 lej). Minden tábor esetében 10 százalékos testvérkedvezményt biztosítanak.

Erdei Iskola Gyergyócsomafalván

A Gyergyócsomafalvi székhelyű Erdészeti-Vadászati Egyesület július 15. és 21. között szervezi meg harmadik erdei iskola programját  általános iskolás diákok számára. A projekt legfőbb célja, hogy bevezesse a 10-14 éves korosztályt a természetbe, az erdők világába ösztönözve őket arra, hogy kimozdulva otthonaik kényelméből, felfedezzék ezt a csodálatos világot. A tábor tematikája szerint a diákok 6 napot töltenek a Gyergyócsomafalvi erdő mélyén. A programsorozat minden napjára gondosan megtervezett és felépített, az oktatást és játékot összekötő, a szellemi fejlődést legteljesebben szolgáló programtervezetet készítettek a közreműködő pedagógusok és szakemberek. A részvételi díj 500 lej.

Angol napközis nyelvtábor Csíkszeredában 

A Spektrum Educational Center angol napközis nyelvtábort szervez V–X. osztályos diákok számára. A foglalkozásokat szakképzett angol anyanyelvű tanárok vezetik. Kommunikációs gyakorlatokkal, szerepjátékokkal, aktív foglalkozásokkal elsősorban a beszédkészséget fejlesztik, ezzel a tanult nyelv „megszerettetése” az elsődleges cél. A tábor naponta reggel 9-től délután 3-ig tart, ez idő alatt a gyerekek tízórait és ebédet is kapnak. A részvételi díj 230 lej.

Családos tábor Borospatakán

Június 29. és július 7. között a Gyimesközéplokhoz tartozó Borospatakán szerveznek családos tábort. A hét nap alatt a különböző foglalkozások által például nemezelés, szövés, fonás, gyöngyfűzés, baranta (magyar harcművészet), néptánc, énektanulás, népi- és szerepjátékok, kirándulás, lovaglás, gyógynövénygyűjtés, métázás a családok tartalmas időt tölthetnek el együtt hagyományos környezetben. A részvételi díj felnőtteknek 150 euró, 4-14 éves gyerekeknek 120 euró.

Kaland7 Szovátán

A június 28. és július 4. között Szovátán, az Outward Bound Ifjúsági Központban megrendezett Kaland7-en a szellemi és fizikai határaikat tágíthatják a résztvevők, olyan tevékenységek által, amelyek az önbizalmat, a másokba vetett bizalmat és a szociális készségeket fejlesztik. A tábor fő tevékenységei között szerepenek a közösségépítő tevékenységek, kétnapos szárazföldi- vagy kenuexpedíció kint alvással, sziklamászás, tutajépítés, kötélkerti tevékenységek. 13-15 év közöttiek jelentkezését várják a táborba, melynek részvételi díja 790 lej/fő. Az ár tartalmazza a képzést, a felszerelés bérét, a szállást, a teljes ellátást, nem foglalja magába a táborba való szállítást.

VI. Csalamádé tábor

Hatodik alkalommal szervezik meg a Csalamádé színjátszó tábort Csaracsón, amelynek célja, hogy megmutatkozási, szórakozási és tanulási lehetőséget nyújtson magyar középiskolás diákoknak akár Erdély teljes területéről.Az augusztus 7. és augusztus 23. között tartandó tábor során a résztvevők egy előadást hoznak létre, amelyet bemutatnak. A diákok a kéthetes tábor alatt teljes mértékben színházi körülmények között egy nagyon tartalmas színházi tréningen vesznek részt. Szívesen látják azokat a középiskos diákokat, akiket érdekel az amatőr színjátszás. A részvételi díj 150 lej, a jelentkezésről további információk találhatók az esemény Facebook-oldalán

 

Kolozs megye

Az idei nyáron Kolozsváron sem lesz hiány mesékből, mozgásból, lovaglásból, focizásból, kalandból és népi kultúrából. Az ifjúsági főváros egyesületei, valamint a Kolozsvár környéki szervezetek az alsós korosztály számára különböző tematikájú táborokat szerveznek.

Tekergő Nyári Táborok Erdély-szerte

A Tekergő Meseösvény Egyesület újra összegyűjti magyarországi és erdélyi mesemondóit és dalosait, a meseszereplők vándorútjára pedig különböző korcsoportokban várja az érdeklődő gyermekeket. A mesés-dalos útkeresés során mindennap kreatív alkotással, csapatépítő és improvizációs játékokkal gazdagodhatnak a kalandvágyók.

Július 7. és 12. között a Titkos tekergések helyszínéül Kalotaszentkirály szolgál, ahol a fiatalabb kamaszokkal (12-15 évesekkel) a „kamaszgondokat” érintve, azokat megbeszélve szárnyalnak át egy közös mesevilágon. A tábor díja 550 lej/fő. Július 21. és 26. között Tekergő Mesetábort tartanak ugyancsak Kalotaszentkirályon, ahova már a 9-11 éveseket várják. Ára 400 lej/fő. Augusztus 25. és 30. között pedig egy újabb Tekergő Mesetábort tűznek a táborok palettájára, amely szintén Kalotaszentkirályon biztosít mesés együttlétet a 8-11 éves korosztálynak. Részvételi díj 400 lej/fő. A Kolozsvár környéki táborok mellett augusztus 25. és 30. között Nagybányán is szerveznek Tekergő Mesetábort, amelyhez ugyancsak 400 lej/ fő a hozzájárulás. 

Az egyesület táborainak részletes programja megtalálható a honlapjukon, Facebook-oldalukon vagy a táborok eseményleírásában.

Ifjúsági népzene és néptánc tábor Válaszúton

A Folkrádió Közhasznú Alapítvány szervezésében olyan 12-16 éves fiatalok jelentkezését várják, akik mezőségi és kalotaszegi tánctudásukat szeretnék gyarapítani. A tábor ideje alatt nemcsak a regionális tánctípusokat sajátíthatják el a táncos lábú fiatalok, hanem népdalokat, hangszeres népzenét is tanulhatnak. A részletes program a tábor honlapján olvasható.

Erdei kalandtábor az Adrenalin Parkban

Az Adrenalin Park ismét egyedi és vonzó tábort ígér a kalandvágyó gyermekeknek: a magaslati kalandpályákon való mászkálást, sporttevékenységeket, új játékokat, kreatív foglalkozásokat ígér, nem beszélve arról, hogy a környezetismeretre és az ökológiai nevelésre is nagy hangsúlyt fektet a csapatjátékok és műhelyfoglalkozások révén. Az 6-12 év közötti örökmozgó, biológus palánták számára több csoportot is indít, így bármikor mehetnek környezetközeli élményeket gyűjteni a gyerekek, a beiratkozási határidő betartásának függvényében.

A tábor díja 550 lej/ fő. Az erdei tábor részletes leírása, és a csoportok indulásának ideje elolvasható az Adrenalin Park honlapján.

Gyerektábor a Farkas utcai református gyülekezet szervezésében

A gyülekezet gyerektábora június 17–21. között Sztánán lesz megtartva, ahová a 7–13 éves korosztályt várják. A gyermekprogramok és közösségépítés mellett a keresztény hit alapjaként, a gyermekek lelki fejlődésére és felüdülésére is odafigyelnek az egyházközösség munkatársai. Az eseménnyel kapcsolatos kérdések feltehetőek a gyülekezet Facebook-oldalán

Nyári játszóház az Életfánál

Az Életfa Családsegítő Egyesület július 1. és augusztus 20. között Nyári Játszóházat szervez minden olyan gyermeknek, aki már betöltötte az 5. életévét. A játszóház hétfőtől péntekig 9-16 óra között zajlik, és tematikus foglalkozásokat, tartalmas szabadidős programokat biztosít az apróságok számára. A részletes leírás és a játszóház feltételei az egyesület Facebook-oldalán követhető. 

MókaTábor

A MókaTár Egyesület a Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvánnyal karöltve nyári játszóházat szervez 5-12 éves gyermekeknek, ahol kézműves foglalkozások, néptáncoktatás, énektanítás, hangszertanítás, társasjátékok és mondókázás, valamint kreatív foglalkozások várják a kicsiket. A több időpontban zajló eseménynek a Heltai FolkCenter biztosít teret, az árral és programmal kapcsolatos leírások pedig az egyesület Facebook-oldalán követhetőek. Ára 250 lej/fő.

Kovászna megye

Háromszéken is évről évre gazdagabb a nyári nappali foglalkoztató vagy hetes táborok kínálata. A lapunk által megkérdezett szülők többsége azt mondta, hogy gyerekeik a tanítónők vagy osztályfőnökök által szervezett táborokban indítják a vakációt, ezeket többnyire a térség valamely panziójában szervezik az osztályok számára. „Emellett még egy-két hetet kipipálhatunk a családi nyaralással így még két hónapnyi programot kell kitaláljunk”, mondta érdeklődésünkre egy sepsiszentgyörgyi édesanya.

Háromszéki oktatási intézmények és civil szervezetek számos táborozási lehetőséget kínálnak idén is. A sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola az általa működtetett zabolai és kommandói táborhelyeken számos tematikus programot kínál, amelyek közt mindenki megtalálhatja kedvencét, hiszen zene, néptánc és fotózás is várja a fiatalokat. A népiskola tanárai nyári oktatásról is gondoskodnak, ugyanakkor a táborok keretében teljes körű ellátást is biztosítanak, hozzáférhető áron, számolt be Gáj Nándor. A sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola vezetője szerint céljuk, hogy a táborainkban jól képzett táborvezetők segítségével egyfajta iskolán kívüli tanulási lehetőséget is nyújtsanak a kikapcsolódás mellett, olyan áron, hogy minél több család számára elérhető legyen.

Zene, néptánc és népzene, fényképész, illetve rajztáborok a zabolai Csipkésben

Néhány eseményre, mint például az Osonó Színházműhellyel közösen szervezett drámatáborra már minden hely elkelt, de van még lehetőség más táborokba beiratkozni, mondta Gáj Nándor, aki szerint június 24. és 28. között Szabó József vezetésével zongora és billentyűs hangszerekre kiélezett tábort szerveznek a zabolai Csipkésben. Ezt követően július 1. és 6. között néptánctáborra kerül sor István Ildikó vezetésével, illetve ugyanebben az időpontban Szász Fábián József vezetésével amatőr fényképésztábor is zajlik. Nagy Adél július 8. és 13. között bonyolít le hagyományőrző kézműves foglalkozást (nemezelés, jurtakészítés), augusztus 19. és 24. között Bíró Melinda vezetésével rajztábor zajlik, augusztus 26. és 30. között pedig népzenei, illetve néptánctáborra kerül sor Mihály Pál vezetésével ugyancsak a zabolai Csipkésben. A szabad helyekről érdeklődni, illetve a részvételi szándékot jelezni a 0267-351560-as telefonszámon, illetve az office@artecovasna.ro címen lehet. A hagyományörző tábor részvételi díja az iskola diákjainak 450 lej/fő, a további érdeklődőknek 500 lej/fő, az összeg a szállást és az ellátást is fedezi; a fotótáborban 100 lej/nap (összesen 400 lej) ellenében vehetnek részt a gyerekek.

Improvizációs jazztáborba várják a zenészeket  

Idén csemege haladó zenészek számára az improvizációs jazztábor, amelyre augusztus 5. és 10. között Kommandón kerül sor. A sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola által első ízben szervezett zenei táborba bármely tapasztaltabb zenészt várnak az egész országból, mutatott rá Gáj Nándor, aki szerint számos, neves mentort sikerült bekapcsolni a táborba, így az énekesekkel Koszorús Krisztina „Koszika” foglalkozik, a gitárosokkal Szász Csaba a Koszika & The Hotshots zenekar tagja irányítja, zongorát Orosz Pál József a hazai Andra zenekar tagja tanítja, a fúvósokat Éltes Áron a Koszika & The Hotshots zenekar szaxofonosa tanítja, a basszusgitárosokkal Kerezsi Csongor a hazai Taxi együttes tagja foglalkozik, míg a dobosokat Pál Gábor a Popas Band ütőse irányítja. A táborozók és mentoraik esténként együtt örömzenélnek. A kommandói improvizációs jazztáborba július 1-ig lehet jelentkezni részleteket ITT találnak, a részvételi díj 750 lej.

Tízéves a Napsugi gyerektábor

A háromszéki gyerekek körében rendkívül népszerű a Sport All Klub által szervezett Napsugi - Napközis Kaland és Élménytábor, ahol pedagógusok irányításával minden nap mást csinálnak a résztvevők. Ezt a tábort két turnusban szervezik, azaz július 8. és 12., illetve július 15. és 19. között és mindkettő különbözik egymástól, azért is, hogy akik mindkét táborba beíratják gyereküket azoknak ne tűnjön egyhangúnak. Vannak viszont állandó programok, így lesz lovaglás, rekreációs foglalkozás, kalandpark látogatás Brassóban, úszás oktatás, vízi-játékok, vetélkedők. A tábor lényege, hogy minden nap más és más helyeket, foglalkozásokon vesznek részt a gyerekek. Részletek a www.napsugi.ro oldalon. A tábordíj: 350 lej/turnus/gyermek, napidíj 85 lej/nap/gyermek.

Gyermek visszavadító lovastáborok

Nem csak háromszéki, hanem egész Erdély területéről és külföldről is számos gyerek érkezik a Vargyas-szorosban található Karácsony-gátja Lovastanyára, ahol ugyancsak több turnusban szervezik a „Gyermek visszavadító lovastáborokat”. A tábor célja, hogy a gyerekek a számítógép virtuális világából visszaszokjanak a természet adta körülményekhez. A lovaglás mellett lehetőségük lesz sziklamászásra, barlangászásra és túrázásra is. Ezek a programok és a gyakran nem mindennapi kihívásokat rejtő környezet felejthetetlen élményt nyújtanak a táborozók számára. A táborozásra az egész nyári vakáció ideje alatt lehetőség van, hiszen júniustól szeptemberig összesen hét lovastábort, illetve három sziklamászó tábort szervez Gajzágó Áron, akinél érdeklődni és iratkozni a +40743987405-as telefonszámon lehet.

Maros megye

Gyerekkézen a gernyeszegi Teleki-kastély

A gernyeszegi Teleki-kastély idén is várja a 8-14 éves gyerekeket június 23. és 28 között. A IV. Kastély- és kalandtáborban lesz többek között interaktív történelemóra, népi és szabadtéri játékok, kincskeresés, kézműves foglalkozások, kalandjáték, tánctanítás, gyerekbál és vonatozással egybekötött szecessziós kirándulás. A tábor díja 565 lej, ebből 200 lej előleg, az ár tartalmazza a teljes ellátást, napi 5 étkezést és a gyerekbál költségeit is. Jelentkezni és érdeklődni a 0740-647-575 telefonszámon vagy az esemény Facebook-oldalán lehet.

XXI. Marosszéki Népzene- és Néptánctábor

A Folk Center Alapítvány szervezésében július 14. és 21. között Jobbágytelkén kerül megrendezésre a XXI. Marosszéki Népzene- és Néptánctábor. A marosszéki tánchagyományokra, népzenére, népszokásokra, kézműves örökségre épülő táborban a vidék hagyományos szellemi és tárgyi kultúrájával ismerkedhetnek meg a résztvevők. A részvételi díj 130 euro/fő támogatás nélkül, 104 euro/fő támogatással a Kárpát-medencéből érkezőknek, 78 euro/fő támogatással a romániai,  kárpátaljai és vajdasági résztvevőknek. Tíz éven aluli gyermekek 10 százalékos kedvezményben részesülnek, két éven aluli gyermekek díjmentesen vehetnek részt.

Ottalvós indián kalandtábor

A Creactity ottalvós indián kalandtábort szervez július 7. és 12. között a nyárádszentmártoni Lovasfogadóban. A 6-14 éves gyerekek a tábor ideje alatt kipróbálhatják az íjászatot, csapatjátékokban és sportvedélkedőkön vehetnek részt, szám- és színháborúzhatnak, totemoszlopot állíthatnak, elsajátíthatják a fafaragás, agyagozás, nyíl- és íjkészítés mesterségét. A rendezvény díja 625 lej, ebből 200 lej előleg, amely tartalmazza a szállást, napi 5 étkezést, a programok és a kézműves műhelyek teljes költségét. Érdeklődni a  0740-647575 telefonszámon, e-mailben a creactivity.org@gmail.com címen vagy Facebookon lehet.

Hip Hop Tánctábor

Július 1. és 5. között napközis tánctábort szerveznek Jedden a 0-6, illetve a 6-10 korosztálynak. Minden olyan gyereket várnak a táborba, aki szereti a mozgást, az örömteli közösségi hangulatot. A tábor ára 465 lej, amely tartalmazza a gyermekfelügyeletet 9 és 15 óra között, a táncoktatást, illetve az ebédet. További információk: 0740798749. 

Gitár- és furulyatábor és hagyományörző tábor Gegesen

„Ha szeretsz gitározni, furulyázni, kezdő vagy akár középhaladó szinten, vagy számodra egy teljesen új kihívással állsz szemben, akkor tarts velünk” – írják a tábor szervezői. A rendezvényt július 29. és augusztus 3. között szervezik meg Gegesen, ahol a gyerekeket hangszeroktatás, játékok, kalandséták, falusi környzete várja. Egyaránt várják a kezdő és középhaladó, akik fejlesztenénk tudásukat. 

Emellett hagyományörző tábor is várja a gyerekeket, akik augusztus 19. és 24. között felfedezhetik és megismerhetik hagyományainkat. A program része a néptánc oktatás, népdal tanulás, hagyományos ételek készítése, falumúzeum látogatása, kézművesség. Mindkét táborba a 8 és 17 év közötti gyerekeket várják. A gitár és furulyatáborba a részvételi díj 410 lej, a hagyományörző táborba 430 lej, testvérpároknak 10 százalék kedvezményt biztosítanak. További információk és jelentkezés itt

Szatmár megye

Ez a nyár és nagyvakáció sem lesz unalmas a szatmári gyerkőcök számára, hiszen érdekesebbnél érdekesebb táborozás várja őket, már június 17-től, hétfőtől. A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal és az ALTER EGO Multifunkcionális Központ ingyenes, Nyár másként elnevezésű nappali táborában naponta 10–13 óra között a szervezők rendkívül összetett programokkal – kertészkedéstől rajzolásig, egyéni és csoportos foglalkozások – várják a  6-12 év közötti gyermekeket.

Kalandozz a természetben!

Ugyancsak hétfőn kezdődik a Caiac Smile Kalandozz a természetben! elnevezésű táborsorozata. Az egész nyáron (szeptember 7-ig) tartó, egyhetes foglalkozásokra az 5-14 év közötti lurkók jelentkezését várják — ők a Pintea-tónál, a józsefházi tónál, a szatmárnémeti sporttelepen (régi strand) és Lunaforráson kalandoznak majd, hétfőtől péntekig, naponta 8–17 óra között. Megismerkednek a természettel, megtanulják a kajakozás alaplépéseit, az evezés mozdulatainak technikáját, természetesen a labdajátékok (crossfit, kosarazás, kézilabdázás, foci) sem maradnak el, belekóstolnak a színjátszásba, kreativitás– és kézügyesség-fejlesztésként fából készült játékokat festenek; a Multisalva Egyesület és a Szatmár Megyei Hegyimentők felügyelete mellett a hegyi kirándulás és túrázás alapszabályaival ismerkednek, elsajátítva az elsősegélynyújtás alapvető lépéseit, akárcsak a bodyArt és a zumba-mozdulatokat.

Egy heti táborozás 350 lejbe kerül, az összeg magában foglalja a napi ebédet, valamint a kalandozás aznapi helyszínére való szállítást (a szervezők a szülőkkel való egyeztetés nyomán Szatmárnémeti két pontján gyűjtik egybe a csapatot). A valóban nem megszokott és szórakoztató kalandtáborba a 0760-291-669-ees (Ionuţ Stancovici) és a 0755-252-280-as (Ramona Corodan) telefonszámokon, valamint a Caiac SMile Facebook és Instagram-oldalán lehet jelentkezni.

Alkotótáborok a Borókagyökér Egyesület szervezésében

A Borókagyökér Egyesület négy alkotótáborral is várja az érdeklődőket a Szejke-tanyán: július 7-én kezdődik a 8–13 éves korosztálynak szóló alkotó-sátortábor. A sátorlakók elismert, neves népművészek irányításával kóstolnak bele az agyag, a fa, a gyapjú, a gyöngy és a bőr felhasználásának különféle módjaiba, szőnek, fonnak, horgásznak, kenyeret sütnek, vajat köpülnek, sajtot készítenek és a foglalkozások között természetesen annyit játszanak, amennyit csak bírnak. Az egyesület foglalkozásainak s főleg nyári táborainak egyetlen, de kőkemény szabálya ugyanis: a teljes mobiltelefon/táblagép tilalom.

Ez a tilalom persze vonatkozik a július 21. és 27. közötti, már ifjak/kamaszoknak szóló a kézműveskedő alkotótábor lakóira is. Az ifjak alkotótáborával egy időben, július 21-én két, egykori népi mesterség csínját-bínját bemutató tanfolyam-tábor is kezdődik: a kosárfonás alapjait sajátíthatják el, az elméleti és gyakorlati foglalkozások során pedig betekintést nyerhetnek a népi szakma világába, megismerkedhetnek a felhasznált alapanyagokkal, eszközökkel, s a munkafolyam során ződvenyige felhasználásával alkothatnak az érdeklődök; valamint a batiktechnika és a textilfestés varázslatos világába kóstolhatnak bele, megismerkedve az alapokkal, de lehetőség lesz közösen is alkotni, és az egyéni tervek, elképzelések megvalósítására is.

A Borókagyökér Egyesület valamennyi tábora 450 lejbe kerül, aki pedig hamarabb egyenlíti ki az összeget, kedvezményben részesül. Érdeklődni a 0729677930-as telefonszámon, valamint a Facebook-oldalukon lehet.

Néptánc- és kézművestábor

A több mint két évtizede (méltán) hatalmas népszerűségnek örvendő s nagyon várt Néptánc- és kézművestábor július 7. és 13. között várja a gyerkőcöket csodálatos környezetben, az avasi dombok és a muzsdaji tó találkozásánál, Avasújvárosban. A tábor célja a kezdetektől változatlan: ismerjék és szeressék meg a kicsik s a nagyobbak a szatmári néptáncot, népdalokat, hisz köztudott, hogy a néptánc fejleszti a ritmusérzéket és a zenei képességeket, elősegíti a térérzékelést, javítja a testtartást, a mozgáskoordinációt, és a kommunikációs készségeket, kitűnő közösségteremtő, erősíti az összetartozás érzését, s mindezek mellett nagyszerű szórakozási lehetőség is.

A tábor néptáncoktatói a nagyváradi Benedek Árpád táncpedagógus, valamint Dimény Eszter, Konrád Tamás és Brugós Anikó (egykori tanítványok). A népzenét természetesen most is a nagyváradi Csillagocska zenekar szolgáltatja, Soroglya zenekarral közösen, s a zenekar tagjai a hangszereiket is bemutatják, valamint közreműködnek az énekoktatás során, az esti táncházakban pedig jelentős szerepet kapnak más tájegységek táncai. A tábor programját a délelőtt, délután oktatott szatmári néptánc és a napi egy órás népdaléneklés, valamint a citera- és furulyaoktatás mellett változatos  kézműves foglalkozások egészítik ki – fazekas-korongozás, keresztszemezés, hímzés (varrás), bőrözés, papírfonás, az alkotásokat pedig természetesen hazavihetik – s minden este 19 órától táncház zárja a napot, míg a tábor hetét a hagyományos Gálaműsor és tábortűz zárja. Jelentkezni a 0746-595544–esd telefonszámon lehet.

Az Aranykapu Kulturális Egyesület is érdekes táborokkal várja a különböző korú gyermekeket a Fonóházban: június 24-től kezdődik az 5–7 év közötti kicsik alkotóhete, július 22-től a 8–12 évesek napközis tábora, augusztus 5-től a tíz éven felüliek képzőművészeti alkotótábora, augusztus12-től az ugyancsak tíz év fölötti korosztályt célzó fafaragó-tábor s a vakáció „farkában” szeptember 2-től kezdődik a Tekergő mesetábor. A táborokkal kapcsolatban érdeklődni és jelentkezni az egyesület Facebook-oldalán, valamint a 0744-681873–as és a 0741-182063–as telefonszámokon lehet.

Aki pedig még ennél is több mozgásra és különleges élményekre vágyik, azokat az atyai Kentaur Lovastanya angol nyelvtábora várja június 7. és 12. között nem is akármilyen programmal, hiszen az angol nyelven zajló beszélgetések, játékok, énekek, szabadidős foglalkozások, csapatjátékok, vetélkedők és természetesen tábortűz mellett minden nap érkezik egy meglepetésvendég is, aki pedig lovaglásba is belekóstolna (külön fizetség ellenében) megteheti. A táborozás 850 lejbe kerül (az összeg magában foglal öt éjszaka szállását a meseházakban, valamint a reggelit, ebédet, vacsorát s délelőtti-délutáni uzsonnát), jelentkezni pedig a  0726-666-080-as és a 0742-071-6964-es telefonszámokon lehet.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?