Az Untoldból szednék meg magukat a kolozsvári lakástulajdonosok

Lakások és egyetemi kollégiumi szobák százait próbálják meg bérbe adni a fesztiválozóknak, sok esetben nyugati nagyvárosokét meghaladó árakon.

Közeleg az ötödik Untold, ami sok, lakással rendelkező kolozsvári számára tetemes extrabevétellel kecsegtet. Az olx.ro hirdetési portálon százával kínálnak kiadó ingatlanokat, sokat elképesztő árakon. A kétszobás lakások átlagára négy napra 400 és 500 euró között mozog. Személyes tapasztalataim szerint ennyi pénzért olyan, turisták millióit vonzó nagyvárosokban is tisztességes szállást lehet bérelni, mint Prága, Párizs, Amszterdam, Bécs, Róma vagy Nápoly, igaz, ezekben nincs Untold.

Természetesen nálunk is akadnak jutányos, vagy annak tűnő ajánlatok. Egy Hajnal negyedben levő kétszobást 35 euró/nap/fő áron kínálnak 4 személynek. Ez nem is tűnik rossznak, egészen addig, míg meg nem szorozzuk a 35-öt 16-tal (a fesztivál 4 napig tart), aminek az eredménye 560. Ennyi pénzért azért nyújtani is illene valamit, gondolhatta a tulajdonos, aki, a hirdetés szerint a fürdőszobai fogyóeszközöket (szappant, WC papírt) ingyen biztosítja a fesztiválozóknak. Ez aztán a nagyvonalúság! Egy kétszobást 990 lejért bocsátanának a bérlők rendelkezésére, ami tényleg olcsónak számít, az egyetlen szépséghiba, hogy a lakás Szászfenesen van. Ugyanakkor ez még mindig bombajó megoldásnak tűnik ahhoz a 221 eurós lakáshoz képest, mely Hidegszamoson található, Kolozsvártól jó 25 kilométerre. Akinek végképp kevés a pénze, az mehet lakni Csürülye községbe 5 euróért. Azért ebben is van turpisság, ugyanis a bérlő rendelkezésére csak egy fabódét bocsátanak, na meg sátorhelyet gyümölcsfák árnyékában, s nyuszisimogatásra is lehetőség van. Nyúlrajongók számára kihagyhatatlan ajánlat.

Egynémely ingatlantulajdonos valószínűleg az emberi hülyeség határait akarja tesztelni, például az a személy, aki 450 euróért hirdet egy házat, Szamosújváron. Persze megtörténhet, hogy vannak, akiknek egy átbulizott éjszaka után mi sem üdítőbb, mint a kolozsvári pályaudvaron ácsingózni a vonatra, utána meg kidöcögni Szamosújvárra. Azok sem kell hogy csüggedjenek, akik a fesztivál helyszínéhez közel szeretnének lakni, négy napra potom 211 euróért egy hármas komfortú garzon várja őket a Fellegváron.

A teljesen eszement árakat sem kell sokáig keresgélni. A Bácsi úton 1000 euróért adnának ki 4 szobát, egy kétszobás nappaliért 1200, egy háromszobásért pedig 2000 eurót kérnek. Ha ez utóbbi elkel, a tulajdonos már mehet is két hétre Görögországba családostól, s a pénznek egy részét haza is hozza. Mindezen árak nettó bevételt jelentenek a tulajdonosoknak, akik egy bani adót sem fognak fizetni utána.

Az egyetemek szintén szeretnének kapni az Untold alatt Kolozsvárra hulló pénzesőből. A műszaki egyetem nem restell elkérni 1800 lejt egy négyágyas kollégiumi szobáért, az agronómiának pedig van képe luxusszállásként hirdetni kétágyas szobáit, melyek ára négy napra 2800 lej.

Az idei Untold augusztus 1. és 4. között zajlik majd, a fesztivál sztárvendége Robbie Williams.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?