A BNR igazgatótanácsa: nem tudjuk tartani az 5 százalékos gazdasági növekedést

Lassulni fog a gazdasági növekedés az idei év második és harmadik trimeszterében a Román Nemzeti Bank igazgatótanácsának csütörtöki jelentése szerint. 

Bár az idei év első felében 5 százalékos GDP-arányos gazdasági bővülést jegyeztek, ez több ok miatt sem tartható - olvasható a dokumetumban. Az igazgatótanács értékelése szerint az 5 százalékos növekedés hajtómotorja továbbra is lakossági fogyasztás volt, és továbbra is elmaradtak a fenntarthó fejlődéshez szükséges befektetések. A BNR szerint a gazdasági növekedés sebezhető pontjai közé sorolható a beharangozott költségvetés-kiegészítést kísérő tervezett intézkedések, a nyugdíjtörvénnyel járó kiadások, és hogy továbbra sem megfelelő arányú az uniós alapok lehívása. 

A jelentésben kiemelik a mélyülő külkereskedelmi mérleghiányt, amely negatívan járul hozzá a gazdasági növekedéshez. Felhívják a figyelmet az egyre krónikusabbá váló munkaerőhiányra, és hogy az emelkedő bérekkel járó kiadások nem követik a termelékenység növekedését.

A pénzügyminisztérium az idei évre 5,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol. A nemzetközi pénzintézetek becslése szerint Románia 2019-es gazdasági növekedése 4% alatt lesz. Az Európai Bizottság a román GDP 4%-os, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 3,1%-os, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) 3,2%-os, a Világbank pedig 3,6%-os bővülésével számol. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?