Bankállamosítás: az Eximbank megvásárolta a Banca Româneascát

Az állami tulajdonban lévő Eximbank megvásárolta a görög National Bank of Greece csoporthoz tartozó Banca Româneasca pénzintézetet, amelyet korábban az OTP Bank Románia akart megvenni.

A tranzakció értékét a Ziarul Financiar pénteken 250-350 millió euróra becsülte. Romániában először fordult elő a rendszerváltozás óta, hogy állami bank magán pénzintézetet vásárol.

A vásárlással az Eximbank megszerezte a Banca Româneasca 99,28 százalékos részvénycsomagját, és bekerül a tíz legnagyobb romániai pénzintézet közé. A tranzakciót a Román Nemzeti Banknak (BNR) is jóvá kell még hagynia.

Az Eximbank többségi részvényese a pénzügyminisztérium. Eugen Teodorovici miniszter elmondta, hogy a tranzakció sikerrel koronázza a hatóságok azon törekvését, hogy nagyobb befolyást szerezzenek az állami pénzintézetek a hazai bankpiacon. A miniszter reményét fejezte ki, hogy az új gazdasági szereplő támogatni fogja a gazdasági növekedést a magán- és jogi személyeknek nyújtott hitelek révén.

Florin Cîțu, az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) szenátora pénteken élesen bírálta a tranzakciót. Bejelentette: parlamenti vizsgáló bizottság felállítását kezdeményezi, amelynek feladata lenne megvizsgálni a megállapodást. Szerinte az államnak már van egy bankja, a CEC Bank, amely feltőkésítésre szorul veszteségeinek fedezésére. A szenátor értetlenségét fejezte ki, hogy az államnak miért van szüksége két bankra, hogy kiskereskedelmi szolgáltatásokat biztosítsanak. Azt is nehezményezte, hogy szerinte az állam kölcsönből, az államadósság terhére fizeti ki a tranzakciót.

2018 tavaszán a jegybank hivatalos magyarázat nélkül elutasította az OTP Bank és a görögök közötti tranzakciót a Banca Româneasca megvásárlásáról, miután a felek megállapodtak már az adásvétel részleteiről.

Kapcsolódók

Kimaradt?