Az EU-ban Romániában a legolcsóbb a kenyér

2018-ban a romániaiak fizették a legkevesebbet az Európai Unióban egy élelmiszereket és alkoholmentes italokat tartalmazó fogyasztói kosárért, az uniós átlag 66 százalékát, derül ki az EU statisztikai hivatalának (Eurostat) csütörtökön közzétett adatsorából

Az ellenkező póluson a dánok állnak, akik ugyanezért a kosárért az uniós átlag 130 százalékát fizették ki 2018-ban.

Termékekre lebontva kiderül, hogy Romániában a kenyér és gabonafélék ára csaknem a fele az uniós átlagnak (54 százalék), míg a hús ára az uniós átlag 63-át teszi ki. Mindkét termékkategória esetében Romániában a legalacsonyabbak az árak az EU-ban. Csak a tojás, a sajt- és túrófélék és a tej esetében nem számít Románia listavezetőnek a legalacsonyabb árak kategóriában, ezek ára ugyanis az uniós átlag 93 százalékára rúg. Alacsonyabb árakat ezen termékek esetében Lengyelországban, Csehországban és Nagy Britanniában regisztráltak. 

Az alkoholtartalmú italok esetében az árak az uniós átlag 74 százalékát teszik ki Romániában és Bulgáriában, míg Finnországban 182 százalékát, Írországban 177 százalékát. Ami a cigarettát illeti, Bulgáriában volt a legolcsóbb (az uniós átlag 49 százaléka), majd Lengyelország (60 százalék) és Horvátorzság (62 százalék) következett. Romániában az uniós átlag 69 százalékán van a cigaretta ára. A legtöbbet azonban Nagy-Britanniában (204 százalék), Írországban (201 százalék) és Franciaországban (141 százalék) kellett fizetni a cigarettáért 2018-ban. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?