A szállításügyi miniszter szerint az utóbbi két évben 115 kilométer autópálya épült

2017 és 2019 között 115 kilométer autópálya épült Romániában, az Infrastruktúrát Kezelő Országos Vállalat (CNAIR) által az említett időszakban elkezdett projektek értéke 7 milliárd euróra rúg áfa nélkül – állította Răzvan Cuc szállításügyi miniszter a csütörtök este ismertetett beszámolójában.

A kormánypalotában nyilatkozó tárcavezető hozzátette: erre az évre Narcis Neaga CNAIR-igazgató további 180 kilométernyi sztráda építését irányozta elő.

A miniszter azt mondta: 2016-ban 50 millió eurót tettek ugyan ki a vállalat által elindított programok, de egyetlen kilométernyi autópálya sem épült.

A 2017–2019-es időszakban 593,05 millió euró uniós támogatást hívott le a szaktárca – tette hozzá Cuc.

Az elmúlt két évben elindított legfontosabb projektekként a Nagyszeben–Piteşti (123 km, 3,4 milliárd euró értékben) autópályát, a Bukarestet déli irányban kikerülő terelőutat (52 km, 580 millió euró), valamint a bákói terelőutat (31 km, 142 millió euró) emelte ki.

A Nagyszeben–Piteşti sztráda első, Nagyszeben és Bojca közötti, 13,17 kilométeres szakaszára megkötötték a szerződést 129 millió euró értékben, több szakasz a versenytárgyalás, fellebbezés vagy a geológiai felmérések fázisában van – derült ki a miniszter beszámolójából.

Klaus Johannis államfő szerdán a szociáldemokrata párti (PSD) kormánytöbbséggel szemben megfogalmazott kritikáját többek között arra alapozta, hogy amióta hatalomra került a PSD, „nulla kilométer autópálya épült”.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?