Csökkentenék a bio és hagyományos termékek áfáját

A következő négy esztendőben 836 millió lej bevételkiesést okoz az államkasszának a bio és hagyományos termékek áfájának 9-ről 5 százalékra való csökkentése – áll a pénzügyminisztérium által kidolgozott sürgősségi kormányrendelet tervezetében. A dokumentum szerint ez az összeg 106 millió lej lenne idén, és 260 millió lej 2022-ben.

A tervezet szerint az intézkedés hozzájárulna a jó minőségű élelmiszerek árának csökkenéséhez, mert ezek jelenleg általában többe kerülnek, mint a hasonló, nem hagyományos (ipari mennyiségben készített/termesztett) termékek.

A rendelet hatálya alá eső, jó minőségű, adalékanyagok nélküli bio, hegyi és hagyományos termékeket az illetékes hatóságok által kiadott eredetigazolással lehet forgalmazni.

A dokumentum szerint az egészséges élelmiszerek forgalmazásának támogatását az is indokolja, hogy az Európai Unió országai közül Romániában következik be a második legtöbb haláleset az érrendszeri betegségek miatt (100 ezer lakosra számítva évente 1530, míg az uniós átlag 1036), illetve az is, hogy a romániai felnőtt lakosság 9,1 százaléka túlsúlyos (az Európai Unióban ez az arány 6 százalék).

Jelenleg az általános áfa értéke 19 százalék, de két csökkentett áfakulcsot is alkalmaznak: 9 százalékosat az élelmiszerekre, gyógyszerekre, protézisekre és ortopédiai ellátásra, ivóvízre és öntözővízre, valamint 5 százalékosat könyvekre, iskolai tankönyvekre, turisztikai szolgáltatásokra, vendéglátásra.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?