A környezetbarát agrártermelés támogatásáról

Ismeretes egyre keresettebbek, annak ellenére hogy drágábbak, a környezetbarát körülmények között előállított agrártermékek, az úgynevezett bió termékek.

Az agrárgazdaság minőségi feljavulásának egyik útja kétségkívül a biótermékek arányának a növelése a mezőgazdasági össztermelés keretén belül. Ezt az irányzatot támogatja az EU agrárpolitikája és indító oka a Hivatalos Közlöny szeptember 14-ki számában megjelent 911/2012 sz. Kormányhatásrozatnak is.

Az említett határozat módosításokat eszközöl a 2010 nyarán megjelent 759 sz., a környezetbarát agrártermelés támogatásáról szóló Kormányhatározat rendelkezésein. Ez utóbbi szabályozás vezette be a biógazdálkodás támogatásának rendszerét, három meghatározott tevékenység keretén belül.

Ezek: a mezőgazdasági növények termelése; szárnyasok, szarvasmarha, júh és kecske tenyésztés; méhészet. Mindhárom szakágazat számára előírta a kötelező feltételeket, melyek lehetővé teszik a biógazdálkodásnak járó sajátos támogatás (ajutor specific) megítélését.

Az eddig érvényben levő feltételeken könnyít most a kormány az által, hogy megszűnteti azt az előírást ami kizárta a támogatás megadásának a lehetőségét azok számára akiknek adósságuk volt az országos vagy a helyi költségvetéssel szemben.

A módosított kormányhatározat szerint egy környezetbarát agrártemelőnek juttatható évi sajátos támogatás maximális értéke, euróban kifejezve, szakágozatonként, a következő:tab

Megváltozott a támogatás igényléséhez szükséges igazolás kiadásának a határideje, augusztus 15 helyett, október 15. (Az okmányt a Kifizetések és Közbenjárások Ügynöksége – APIA bocsájtja ki). Az igénylések beadásának határideje augusztus 31. helyett december 15. Ezek a határidők azokra gazdaságokra érvényesek melyek 2012. szeptember 17. után vesznek fel a környezetbarát termelők nyilvántartásába. A folyó évre (2012) vonatkozó igényléseket október 15-ig lehet beadni.

Kimaradt?