Több mint 120 jégvédelmi rakétát lőttek ki

Az országos jégkármérséklő rendszer (SNACP) 123 rakétát lőtt ki a jégvédelmi ágyúkból két nappal korábban Moldva térségében, és mindeddig nem is volt jégeső a védett területeken – tájékoztatott a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium vasárnap.

A május 3-i szélsőséges légköri instabilitás miatt a Iaşi és Vrancea megyék területén levő jégvédelmi ágyúkból összesen 123 jégvédelmi rakétát lőttek ki, amelyek eloszlatták a felhőket.

A minisztérium hangsúlyozza, hogy az eddigi információk szerint nem esett jégeső a védett területeken.

Petre Daea mezőgazdasági miniszter szombaton, a Iaşi megyei Dancu településen levő Jégkármérséklő Központban tett látogatásán kijelentette, országszerte 65 új jégvédelmi rakétákat kilővő pontot fognak létesíteni, és így 2020-ban már több mint 2,5 millió hektárnyi mezőgazdasági terület lesz védve a jégesővel szemben.

Az elmúlt hetekben sok kritika érte a szaktárcát, amiért a tavaszi szárazságot hirtelen felválltó csapadékos időt sok helyütt viharos széllökések kísérték, a viharfelhőket is szétoszlató rakétarendszert pedig mégsem állították „hadrendbe”, a meteorológusok fgyelmeztetése ellenére sem.

Hozzátette, a tárca folytatja a beruházásokat a jégkármérséklés területén, és repülőgépeket fog vásárolni, amelyek szétszórják majd az ezüst-jodidot ott, ahol a szakemberek szükségesnek látják a beavatkozást. Ezek mellett generátorokat is telepítenek, amelyek az ezüst-jodidot párologtatják.

„Egy nagyon fontos stratégiai rendszerről van szó, amely nem csupán a mezőgazdasági területeket, a különböző ültetvényeket védi, hanem a településeket is. Tudjuk, hogy a jégeső nem csupán az ültetvényekben okoz komoly károkat” – nyomatékosította Daea.

Jelenleg megközelítőleg egymillió hektárnyi területet véd a rendszer, de 2020-ban ez meg fog kétszereződni – ígérte a miniszter.

Kapcsolódók

Kimaradt?