Több pénz jut a válaszúti Bánffy-kastély felújítására idén

Az alárendelt intézményekkel együtt 1.480 millió lejből, azaz közel 311 millió euróból gazdálkodhat a Kolozs megyei tanács az idei elfogadott költségvetés szerint. Az önkormányzat önálló büdzséje 983 millió lej, 160 millió lejjel több mint előző évben.

Beruházásokra 616 millió lejt különítettek el, amelynek 72%-át vissza nem térítendő európai uniós forrásból finanszírozott összegek teszik ki. Ami a befektetéseket illeti, a megyei önkormányzat  idén is az úthálózat korszerűsítésér priorításként kezel, mégpedig 12 nyertes európai uniós pályázat segítségével. Emellett a Tetarom I. és V. ipari parkok fejlesztése jelent kiemelt költségvetési tételt, valamint kórházak számára rekordösszeget 27 millió lejt irányoztak elő a költségvetésből. Kolozsvár emblematikus épületének, a Bánffy-palota homlokzatának felújítására 4,2 millió lejt különített el az önkormányzat.  

„Kiegyensúlyozott és beruházás-vezérelt költségvetést hagytunk jóvá az idei évre. Az elmúlt időszakban 33 európai uniós támogatást nyert el a megyei önkormányzat, és a saját büdzsé mellett ez biztosítja a fejlesztések költségeinek fedezését. Idén 100 millió euró vissza nem térítendő forrás áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy Kolozs megyében nagyobb munkálatok valósuljanak meg a közúthálózat korszerűsítésétől a műemlékeink renoválásáig.  Az uniós támogatások hatékony felhasználása olyan gazdasági fejlődést biztosíthat, amely fiataljaink itthon maradását, közösségünk gyarapodását szolgálja, ezért kiemelt célunk ezeknek megtartása, növelése” – nyilatkozta Szőcs Endre megyei tanácsos.  

5,1 millió lej civileknek

A jóváhagyott megyei költségvetés értelmében kulturális és ifjúsági programokra támogatására 600-600 ezer lej az előirányzott keretösszeg, míg egyházügyi támogatásokra 2,2 millió lejt osztottak le. Sportprogramok támogatására a klubok, sportegyesületek sikeres pályázataik révén összesen 1,7 millió lejhez juthatnak. 

A pályázatokat ezen héten, április 24-én hirdetik meg és május 9-ig lehet azokat benyújtani Kolozs megye tanácsának iktatójába. 

Több pénz a válaszúti Bánffy-kastély felújítására

Megszavazta a megyei képviselő-testület a válaszúti Bánffy-kastély felújítását célzó projekt értékének megnövelését. A megyei önkormányzat 50%-al, vagyis 10 millió lejjel egészítette ki a felújításra szánt összeget. Az erre vonatkozó határozattervezet a kivitelezők részéről megfogalmazott visszajelzések alapján született meg, és célja a felmerült aggályok elosztlatása. "A válaszúti Bánffy-kastély restaurálása nem valósulhatna meg európai uniós források nélkül, ahogy sok más Kolozs megyei műemlék felújítása sem. Számunkra prioritás, hogy az uniós források növekedjenek, hiszen még rengeteg feladat vár ránk, legyen az infrastruktrális vagy kulturális jellegű” – nyilatkozta Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke.

Kapcsolódók

Kimaradt?