Nagyvárad idei költségvetését is elfogadták

Nagyvárad ebben az évben 1,5 milliárd lejből gazdálkodhat. A bihari megyeszékhely költségvetését szerdán fogadta el az önkormányzati képviselőtestület.

Rövid vita után, melyen például Kirei Melinda RMDSZ-es frakcióvezető az ifjúsági szervezeteknek kötelezően elkülönítendő támogatásokat hiányolta, a 18 nemzeti liberális párti tanácstag igennel, az 5 szociáldemokrata párti tanácstag nemmel voksolt, a három jelenlévő RMDSZ-es képviselő pedig tartózkodott a szavazásnál.

Nagyvárad idén 1,53 milliárd lejjel számol a költségvetés kiadási oldalán, a bevételi oldalon 1,42 milliárd lej szerepel, a különbözetet a váradi önkormányzat és alárendelt intézményei tavalyi költségvetési többletéből fedezik. A váradi önkormányzat 419,3 millió lejes saját jövedelemmel számol, 120 millió lej az állami költségvetésből érkezik, 238,56 millió lej pedig uniós forrásokból, tovább 108,5 millió lej hitel szerepel a költségvetésben.

Az önkormányzatnak alárendelt intézmények esetében 542,3 millió lejjel számoltnak (az önkormányzat támogatása nélkül), és 571,9 millió lej kiadással. A tanintézetek bevétele 16,5 millió lej, kiadása 19,2 millió lej lesz, a Városi Sportklub 2,8 millió lej bevétellel és 2,9 millió lej kiadással számol, a kórházak 522,5 millió lejes bevételre és 549,3 millió lejes kiadásra készülhetnek, míg a városi múzeum bevételei 388 ezer lejre, kiadásai pedig 477,7 ezer lejre rúgnak.

A tanácsülést megelőző sajtótájékoztatón Ilie Bolojan nagyváradi polgármester elmondta, az idei büdzsé 42 százalékát fordítják befektetésekre. Például a Termoficare Zrt 13,1 millió lejből 5,5 millió lejt fordíthat a mérőórák leolvasását szolgáló informatikai rendszerre, emellett bővítik és korszerűsítik a távhővezetékeket is. A műszaki igazgatóság 93,4 millió lejből 92,8 millió lejt utakra és hidakra fordíthat, a különbségből a zöldövezetek karbantartását fedezik.

A költségvetés egyik mellékletéből az is kiderül, hogy ez évben 45 helyi centenáriumi rendezvény költségei is fedezik a váradi büdzséből. Nem mindegyik rendezvény költségbecslése szerepel itt. Például 50 ezer lejért rendelnek népszerűsítő anyagokat az október 12-i városnapra, ugyanennyibe kerülnek a Traian Moşoiu tábornok nagyváradi bevonulásának április 20-i eseményeire a promóciós anyagok, és 150,7 ezer lejbe kerültek azok a zászlók (Nagyvárad lobogói és román nemzeti zászlók), amelyeket Kolozsvári úttól városközpontig, onnan pedig a tábornok szobráig raknak ki a városban.

Kapcsolódók

Kimaradt?