A gázhálózat bővítése előtt meg kéne vizsgálni, hogy az emberek tudják-e fizetni a számlát

A gázhálózatot nem választási megfontolásból kell bővíteni, és mielőtt a gázcsövet elvinnék a házak kapujához, a hatóságoknak meg kellene vizsgálniuk, hogy az emberek ki tudják-e majd fizetni a számlát - jelentette ki csütörtökön Silvia Vlăsceanu, az energiaellátási társaságok szövetségének (ACUE) ügyvezető elnöke. 

"Én nagyon attól tartok, hogy ezek a bővítés kedvéért csinált bővítések azért vannak, mert polgármester-, képviselő- és egyéb választások következnek. Nem kellene arra a sorsa jutniuk, mint a víz- és csatornahálózat bővítéseknek, hisz látjuk, hogy bár a 21. században vagyunk, a vécé még mindig a kert végében van. S ami még ennél is rosszabb, ki fog derülni, hogy miután ezt a hálózatot kiépítetted, behelyezted a föld alá, fenn is kell tartanod, ami pénzbe kerül" - mondta Vlăsceanu. 

Rámutatott: hatástanulmányt kellene végezni, mielőtt bizonyos területeken nekilátnak a bővítésnek. Meglátása szerint vitát kellene folytatni arról, hogy gazdaságos és hatékony-e minden tanyára gázt vezetni, és hogy az embereknek lesz-e miből kifizetni a számlát. Emlékeztetett: a kormány, megfelelő központosított adatbázis hiányában, tavalyról 2021-re tolta ki a határidejét annak, hogy megadja az úgynevezett sérülékeny fogyasztó meghatározását, akinek - a tervek szerint - az energiaszámláknak csak egy részét kell majd kifizetnie. Az ügyvezető igazgató szerint egy olyan országban, ahol a hatóságok azzal dicsekednek, hogy "szuperszonikus internet van", ilyen kifogásokat, miszerint nincs adatbázis, "nem lehet a végtelenségig elfogadni". 

Kifejtette: a helyzet egyre romlik, hisz ahogyan a kormányok egymást váltották, "mindig úgy tűnt, hogy ennél rosszabb már nem lehet, de bebizonyosodott, hogy igenis lehet". 

Állami finanszírozásból épülhetnek

Mint arról már korábban beszámoltunk, múlt héten a parlament megszavazta azt az RMDSZ-es törvénytervezetet, amely lehetőséget ad az önkormányzatoknak arra, hogy ezentúl az Országos Településfejlesztési Program keretében villamosenergia- és földgázhálózatot építhessenek állami költségvetésből. Ez nem volt lehetséges idáig – mutatott rá Bende Sándor, az RMDSZ Hargita megyei parlamenti képviselője azt követően, hogy a képviselőház szavazott a jogszabályról, amely kibővíti az Országos Településfejlesztési Programra (PNDL) vonatkozó szabályozásokat. 

Szabó Ödön, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese elmondta, hogy tavaly az RMDSZ megteremtette a jogi keretet arra, hogy az önkormányzatok kezdeményezhetnek ilyen jellegű beruházásokat, most pedig sikerült ezen közszolgáltatásokat az Országos Településfejlesztési Programba is bevinni, így állami támogatásból építhetnek ki villamosenergia- és földgázhálózatokat az önkormányzatok.  

Bende Sándor, a jogszabály kidolgozója elmondta, a jogszabály célja az volt, hogy úgy bővítse az országos programból történő finanszírozási lehetőségeket, hogy az kedvező legyen azoknak az önkormányzatoknak is, ahol jelenleg  nincs villamosenergia- és földgáz hálózat. „Számos erdélyi és székelyföldi településen még mindig nincs áram, vagy földgáz, ezért meg kell adni a lehetőséget arra, hogy ezen önkormányzatok állami finanszírozásból tudjanak rácsatlakozni ezen hálózatokra” - mondta.  

Kapcsolódók

Kimaradt?