Péter Ferenc: fontos, hogy ne csökkenjen a mezőgazdasági támogatások értéke

Újabb állomáshoz érkezett az Agrárkaraván. Az APIA, AFIR és a Pro Economica Alapítvány munkatársai hétfőn Búzásbesenyőben tájékoztatták a gazdákat az aktuális támogatási és pályázási lehetőségekről – számolt be kedden az RMDSZ hírlevele.

A találkozón részt vett Péter Ferenc, az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöke is, aki az uniós mezőgazdasági támogatások által kínált lehetőségekre hívta fel a figyelmet, valamint arra, hogy ezeket a támogatásokat meg kell őrizni a következő EU-s költségvetési ciklusban is.

Az önkormányzati elnök elmondtam, a gazdák Románia uniós csatlakozásának legnagyobb haszonélvezői közé tartoznak, hiszen a területalapú támogatásoknak köszönhetően sok gazdaság tudott bővülni, gyarapodni, és ezáltal a gazdáknak és családjaiknak jobb megélhetés volt biztosítva. Maros megye a központi fejlesztési régió legnagyobb mezőgazdasági potenciállal rendelkező közigazgatási egysége, de a lehetőségei nincsenek megfelelően kiaknázva.

„Éppen ezért az RMDSZ kiemelt figyelmet fordít a Maros megyei vidéki települések fejlesztése, és a magyar gazdák anyagi megerősítésére. Ezzel a céllal indítottuk útjára az Agrárkaravánt is. Az uniós forrásoknak köszönhetően ma egy vidéki gazdának sokkal több lehetősége van, mint ezelőtt 10 évvel. De mindez veszélybe kerülhet, ha a május 26-i EP-választások után az Európai Parlamentbe olyan képviselők kerülnek többségbe, akik csökkenteni akarják a mezőgazdasági támogatások értékét. Mi azt szeretnénk, hogy ne a támogatások értékét csökkentsék, hanem a bürokráciát” – fogalmazott Péter Ferenc, és arra kérte a gazdákat, hogy május 26-án támogassák a magyar EP-jelölteket, hogy legyen, aki kiálljon a gazdákért Brüsszelben.

Az Agrárkaraván az RMDSZ Maros megyei szervezete által kezdeményezett szakmai fórumsorozat, amelyet a Szövetség a Pro Economica Alapítvánnyal, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületével, valamint a Maros megyei Ifjúsági Egyeztető Tanáccsal közösen szervez. A rendezvény célja, hogy ismertesse a gazdák számára elérhető támogatási és pályázati lehetőségeket. Az Agrárkaraván összesen 9 helyszínt fog érinteni, az elmúlt hetek során Nyárádszeredában, Vámosgálfalván, Magyarón, Mezőmadarason, hétfőn pedig Búzásbesenyőben tájékoztatták a pályázási lehetőségek iránt érdeklődő gazdákat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?