Megvan Kolozsvár költségvetése, mutatjuk a legfontosabb fejlesztési projekteket

Elfogadta Kolozsvár önkormányzata hétfőn a város 2019-es költségvetését. Idén Kolozsvár összesen 326 millió euróból gazdálkodhat, ebből 190 millió eurót működési költségek fedezésére, 136 millió eurót pedig fejlesztésre fordítana az önkormányzat.

A költségvetés alapot teremt arra, hogy a városvezetés folytathassa Kolozsvár stratégiájának gyakorlatba ültetését: a megkezdett projektek idén, vagy a következő években megvalósulnak. "Felvállalt feladatunk Kolozsvár lakosai számára minél jobb életminőséget biztosítani, öregbíteni Kolozsvár hírnevét az innováció, az egészségügyi szolgáltatások, a kultúra és az oktatás területén. Továbbra is nagy hangsúlyt fektetünk a tömegszállítás fejlesztésére és a kocsikhoz képest alternatív közlekedési lehetőségek kialakítására. Az alapinfrastruktúra – a körgyűrű, utcák, parkolóházak, zöldövezetek és parkok – építése, karbantartása, fejlesztése mindennapi teendőink közé tartozik” – mondta el Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere.

A tömegközlekedés fejlesztésére, új buszok beszerzésére jelentős összeget különít el az önkormányzat. „Kolozsvárt gyalogosbarát várossá szeretnénk változtatni, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy gyalogosútvonalakat alakítunk ki, fejlesztjük a gyalogosövezeteket, a közterületeket. Ezt a koncepciót a belvárossal kezdtük el (már léteznek konkrét projektek a Szentegyház, illetve a Farkas utca és környéke esetében), és fokozatosan kiterjesztjük a negyedek felé” - mondta Oláh Emese alpolgármester.

A 2019-2020-as időszak legfontosabb projektjei:

  • a déli körgyűrű megépítéséhez szükséges teljes dokumentáció befejezése
  • a Moș Ion Roată utcai temető megépítése
  • a Gyimesi/Ghimeșului utcában épülő szociális lakások befejezése
  • a Kalányos/ Primăverii 8. és 20. szám alatti, a Mogoșoaia 9. szám alatti, illetve a Kőkert/Hașdeu utcai parkolóházak felépítése
  • 6 új iskolabusz beszerzése
  • a Mócok útja – Monostori út – Villamosmű/ Uzinei Electrice utca – Szélső/Mărginașă utca esetében az útszélesítés végrehajtásához szükséges dokumentáció (övezeti városrendezési terv, megvalósíthatósági tanulmány)
  • a Téglás/Fabricii úton a Szamos-híd felújítása
  • a Porcelán utcai híd felújítása
  • a Garibaldi-híd felújítása
  • a Kajántói/Oașului utcából a Lomb negyedi bekötőút megépítése
  • a Békási/Bună Ziua út korszerűsítése
  • a Tűzoltó torony felújításának befejezése
  • 36 elektromos töltőállomás átadása az autóbuszok számára
  • új spotlámpák felszerelése (11 gyalogátkelőhelynél, 3 útkereszteződésben)
  • városszerte elsősegélynyújtási pontok kialakítása
  • ifjúsági központ kialakítása
  • a Hunyadi/Ștefan cel Mare téri, a I.L. Caragiale, Hétvezér park felújítása
  • a Tóközi park kialakítása2020-ig 10 új süllyesztett szeméttároló megépítése.

Az európai uniós finanszírozások lehívása terén a 2014-2020-as költségvetési időszakban Kolozsvár önkormányzata összesen 420 millió euró értékben nyújtott be vagy dolgozott ki projekteket. Összesen 115 millió euró értékű 19 projekt esetében már létezik megkötött szerződést, 116 millió euró értékű 24 projekt elbírálás alatt áll, illetve további 6, összesen 205 millió euró értékű projekt előkészületei zajlanak.

A már lehívott összegek egy részét a közszállítási vállalat járműkészletének bővítésére költötte el az önkormányzat: új villamosok, trolibuszok, és autóbuszok érkeztek a városba. Ugyancsak lehívott támogatásból újul meg a Tűzoltótorony, a már befejezett projektek között a városi kórház felújítása és a tömbházak hőszigetelése szerepel.

Az elbírálás alatt álló projektek között találhatók a Béke/Lucian Blaga tér, a Majális/Republicii utca első szakasza, az Arany/Petru Maior utca, a Bartha Miklós/Emil Isac utca felújítása, a Szappanyos/Tipografiei utca, a C.E.C. Bank előtti terecske, a Wesselényi Miklós/Regele Ferdinand utca és a többi környező utca felújítása és biciklis-gyalogos övezetének kiterjesztése, a Molnar Piuariu utca Románia első okos utcájává való változtatása, a Magyar/ Bd. 21 decembrie 1989 utca felújítása, a Kolozsváriak Erdeje park kialakítása illetve a Szamos-part rehabilitálása.

A körgyűrű, illetve a RO – Cultura program, és a Cluj-Pata II program (amely a társadalmi kirekesztés által veszélyeztetett csoportok felzárkóztatását tűzte ki céljául) az előkészítés alatt álló projektek között szerepelnek.

A gyalogosövezetek kiterjesztését illetően a kolozsvári önkormányzat új projekteket dolgoz ki számos utca felújítását illetően. Ezek között található a Majális utca Haller Károly/Ion Creangă utcáig tartó szakasza, a Haller Károly utca, a Trefort/Victor Babeș, a Kőtert/B.P. Hașdeu, a Hegyvölgy/Piezișă, a Báthori/Octavian Petrovici utcál és az I.L. Caragiale park, a Kund vezér/Sigismund Toduță, a Hétvezér/Piața 14 Iulie, a Töhötöm/Traian Grozăvescu, a Huba vezér/George Enescu, a Három püspök/Ion Agârbiceanu tér és utca, a Vörösmarty/Brașov, a Ferenc József püspök/Barbu Ștefănescu Delavrancea, a Majláth püspök/Alexandru Bohățiel, a Galaxiei, a Csányi László/1848 tér, a Párizs/Paris, az Apáczai Csere János/Argeș, a Postakert/Cuza Vodă utcák. A Hajnal negyedi tér, a Kert/Louis Pasteur és a Mărăști tér, illetve a Magyar/Bd. 21 decembrie 1989 utca esetében nemzetközi ötletbörzét tervez kiírni az önkormányzat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?