Nagyon számítanak az EU-ban a fekete-tengeri földgázra

Az Európai Bizottság számára alapvető fontosságú a fekete-tengeri földgáz szállítására alkalmas gázvezeték megépítése, függetlenül attól, hogy a benne szállított gáz melyik nyomvonalon jut el majd Ausztriába - jelentette ki Miguel Arias Canete energiaügyi európai biztos Bukarestben.

Az Agerpres hírügynökség keddi jelentése szerint a biztos kifejtette, hogy az építés alatt levő BRUA (Bulgária-Románia-Magyarország-Ausztria) gázfolyosó alapvető fontosságú projekt, hiszen lehetővé teszi, hogy a nyersanyag Bulgáriából és Romániából eljusson Magyarországra és Ausztriába. A biztos utalt arra, hogy Magyarország Szlovákián keresztül juttatná el a gázt Ausztriába költséghatékonyságra hivatkozva, miközben a projekt eredeti tervében egy új, közvetlen gázvezeték megépítése szerepelt Magyarország és Ausztria között. A hírügynökség szerint a biztos kijelentette, hogy nem számít, melyik útvonalon jut el a gáz Ausztriába, a fontos az, hogy megépüljön a gázfolyosó és a nyersanyag eljusson Ausztriába.

Rámutatott, a projekt első szakaszának kivitelezése már folyamatban van. "Továbbra is támogatjuk ezt a beruházást, és folyamatosan kapcsolatban vagyunk a kormányokkal, a gázszállító vállalatokkal, hogy minél gyorsabban megoldást találjunk a vitás kérdésekre. Az energiaellátás biztonsága és diverzifikálása prioritás az EB számára, és sok ilyen interkonnektorra lesz szükség ahhoz, hogy Közép-Európa és Dél-Kelet-Európa ellátása biztonságos legyen" - mondta Canete.

A biztos reményét fejezte ki, hogy a gázvezeték nyomvonaláról a felek megállapodásra jutnak, hiszen valamennyi félnek eltökélt szándéka a beruházás megvalósítása. A BRUA gázfolyosón keresztül szállítanák a fekete-tengeri földgázt, amelyet az amerikai ExxonMobil és az osztrák OMV vállalatok termelhetnek ki. A két társaság még nem hozta meg az erről szóló döntést. Becslések szerint 42 és 84 milliárd köbméter közötti gázmennyiség rejlik ott. 

A fekete-tengeri gáz megvásárlásában Magyarország is érdekelt, miután magyar vállalatok kötötték le a BRUA gázfolyosó teljes, évi 4,4 milliárd köbméteres szállítási kapacitását.

Kapcsolódók

Kimaradt?