Nem lesz, aki kitermelje a fekete-tengeri gázlelőhelyet?

A romániai törvények nem teszik lehetővé, hogy az OMV döntést hozzon a fekete-tengeri földgáz kitermeléséről - közölte az OMV-Petrom osztrák olajipari vállalat szerdán a Bukaresti Értéktőzsde honlapján.

A jogi keretek bizonytalansága arra kényszerítette a vállalatot, hogy felülvizsgálja beruházási terveit, ugyanis a jelenlegi törvények nem biztosítják az előfeltételeket egy több milliárd euró értékű beruházás végrehajtásához - közölték. A tárásaság továbbra is ki szeretné termelni a Fekete-tenger talapzatában rejlő ásványkincseket, ezért folytatja a párbeszédet a hatóságokkal. Leszögezték: a stabil adókörnyezet és kitermelést szabályozó jogi keretek alapvető fontosságúak a további szárazföldi és tengeri kitermelő beruházások elvégzéséhez.

Az OMV-Petrom 3,7 milliárd lej (779,9 millió euró) értékű beruházást tervez 2019-ben a kitermelési szektorban. Emlékeztettek, hogy a kormány tavaly év végén fogadta el a 114-es sürgősségi kormányrendeletet, amely a bankokat, az energia és a telekommunikációs cégeket adóztatná meg. Az OMV-Petrom szerint ez a rendelet kedvezőtlenül érinti őket, mivel három évre kiterjeszti a földgáz és a villamosenergia államilag szabályozott árát, illetve megnöveli a gázkitermelésből származó árbevételre kivetett adót is.

A rendeletet bíráló jegybank vezetősége tárgyalásokat folytat a kormánnyal a jogszabályról, amely akkor marad hatályos, ha a parlament is megszavazza. A törvényhozói testület akár el is utasíthatja a rendeletet.

Klaus Johannis államelnök tavaly novemberben hirdette ki a fekete-tengeri földgáz kitermelését szabályozó törvényt, amelyet október végén szavazott meg a parlament. E jogszabály alapján kellene kitermelnie az OMV-nek és az amerikai ExxonMobil-nak a Fekete-tenger Neptun talapzatában levő gázt, amelynek mennyiségét 42 és 84 milliárd köbméter közöttire becsülik. Az OMV már tavaly októberben nehezményezte, hogy a hatóságoknak túl sok időt vett igénybe, hogy elfogadják és tisztázzák a kitermelést szabályozó törvényt.

A fekete-tengeri földgáz megvásárlásában Magyarország is érdekelt, miután magyar vállalatok kötötték le a földgáz Ausztria felé szállítása céljából épülő BRUA (Bulgária-Románia-Magyarország-Ausztria) gázfolyosó teljes, évi 4,4 milliárd köbméteres szállítási kapacitását.

Kapcsolódók

Kimaradt?