banner_jtYG1g7R_1_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

CDR: súlyosan érinteni fogják a romániai életszínvonalat a decemberi adóügyi intézkedések

Brutális válságot okoznak a decemberben sürgősségi kormányrendelettel meghozott adóügyi intézkedések azokon a kerületeken, amelyek hozzájárulnak az ország modernizálásához és az életszínvonal növeléséhez - hívta fel a figyelmet nyílt levelében a Románia Fejlesztéséért Koalíció. A CDR a 114-es kormányrendelet hatályon kívül helyezését kéri.

A Viorica Dăncilă kormányfőhöz intézett nyílt levélben a CDR úgy fogalmaz, hogy a romániai gazdaság modernizálásában jelentős szerepet játszó energetikai, távközlési, bank- és tőkepiacon okozott indokolatlan sokk súlyos válságot okozhat. A román és külföldi üzletembereket tömörítő szervezet meglepetésének adott hangot amiatt, hogy a kormány úgy állította be, mintha az állam - elsősorban a külföldi - magánvállalatok miatt lenne képtelen begyűjteni az adót. 

A dokumentum aláírói szerint a 114-es sürgősségi kormányrendelettel bevezetett intézkedések gyorsíthatják az ország csúszását a gazdasági lejtőn. Véleményük szerint arra lehet számtani, hogy a bankok veszteséget könyvelnek el, egyesek esetleg elhagyják az országot, ami megnehezítheti a jövőben a vállalkozások hitelhez jutását, és tovább ronthatja a lej árfolyamát - véli a CDR. Emlékeztetnek, hogy a sürgősségi rendeletet a kormány mindenféle előzetes egyeztetés nélkül hozta meg. Figyelmeztetnek, hogy a kiszámíthatatlanság elriasztja a befektetőket. 

A CDR olyan romániai és külföldi vállalatokat magába tömörítő szervezet, amely a GDP jelentős százalékát termeli, és amely 1,2 millió személyt foglalkoztat. 

banner_4BtporpC_300x250-HU.jpg

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?