Hiányszakmák: kapkodtak tavaly a munkáltatók a hivatásos sofőrökön

Fél év alatt 45 ezer gépjárművezetőt szerettek volna alkalmazni a cégek. Jelenleg 310 ezer hivatásos sofőr dolgozik idehaza, s további 30-40 ezerre lenne szükség.

Gépkocsivezetői állásból volt a legnagyobb a kínálat tavaly, legalábbis az ország messze legnépszerűbb hirdetési portálján, az olx.ro-n. 2018 második félévében a munkáltatók 45 506 olyan hirdetést posztoltak, melyben sofőrt kerestek. Az érdeklődésre igazán nem lehetett panasz, mintegy 1,5 millió jelentkezés érkezett a hirdetőkhöz. Ez állásonként átlagban 33 jelentkezőt jelent, ami soknak tűnik, ám elmarad az olx.ro általános átlagától, ami állásonként 42 pályázó.

A nagy kereslet érthető, ugyanis a Közúti Szállítók Romániai Egyesületének becslései szerint az ágazatban a munkaerődeficit minimum 30 ezer fő. A hivatásos sofőrök száma 310 ezer körül van. Valószínűleg nincs még egy olyan gazdasági ágazat idehaza, ahol a szinte azonos munkát végző alkalmazottak jövedelme között olyan hatalmas eltérések lennének, mint a hivatásos gépjárművezetéknél. Az állomány 20 százaléka havi nettó 6000 lej fölött keres, ők kizárólag külföldi fuvarokat bonyolítanak. A munkatársaik 39 százaléka csak álmodni tud ilyen bérről, ők maximum 2500 lejt visznek haza.

Mesteremberből sosem elég

A második legkeresettebb kategóriába a mérnökök, mesteremberek és építőipari szakmunkások tartoznak, ők 32 569 állásajánlatból válogathattak. A vendéglátóiparba közel 20 ezer, a kiskereskedelembe pedig 18 ezer főt szerettek volna toborozni a munkaadók.

Bukarest után Iași megyéből érkezett a legtöbb állásajánlat, szinte 20 ezer, majd Kolozs és Brassó következett 17 500, illetve 15 ezer hirdetéssel. Az álláskeresők száma alapján Kolozsvár az országos első, a fővárost nem számítva, 420 ezer jelentkezés érkezett a kincses városból az olx.ro-s hirdetésekre. Messze leszakadva a többi megyétől Hargita és Kovászna foglalja el a két utolsó helyet 533, illetve 617 álláshirdetéssel. Ennek nem gazdasági, hanem kulturális okai vannak, a magyar munkáltatók és munkavállalók körében az olx.ro lényegesen kevésbé ismert, mint a románok között.

Az ország legnagyobb munkaközvetítő portáljánál, az eJobs.ro-nál a gépjárművezető csak a második legkeresettebb szakma volt tavaly, az első hely az informatikusoknak jutott. Ebben semmiféle ellentmondás nincs, az informatikai cégek ugyanis nem hirdetnek az olx.ro-n, ahogy például marketing menedzsert vagy HR igazgatót sem egy általános hirdetési portálon keresztül toboroznak a cégek. A szakportál népszerűségi listáján a gépjárművezetők után a kiskereskedelmi dolgozók és a vendéglátóipari alkalmazottak következnek.  

Az eJobs.ro-n 2018-ban 100 ezer hirdetést posztoltak a vállalatok, a leadott jelentkezések száma pedig 3,5 millió volt. Területi bontásban az eJobs-nál Kolozs volt a legaktívabb megye 8276 hirdetéssel, ami kb. duplája a Iași-ban meghirdetett betöltetlen állások számának, s több, mint ahány hirdetés a negyedik és ötödik helyen álló Temesből és Brassóból összesen érkezett.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?