Ekkor hirdetik meg a tervek szerint a roncsautó-programot

Április 5-éig elindítja a kormány a roncsautóprogramot, amelynek keretében idén is 50 ezer értékjegyet bocsátanak majd az érdeklődők rendelkezésére - jelentette be hétfőn Craiován Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter. 

A tárcavezető rámutatott, 2018-ban februárban hirdették meg a hazai gépkocsipark felújítását célzó programot, idén azonban ez nem volt lehetséges "az állami költségvetés kihirdetésének teljesen indokolatlan késleltetése" miatt. "És bár nem a kormány és nem a parlament tehető felelőssé ezért a helyzetért, mi kérünk elnézést a román állampolgároktól, ha másoknak nincs bátorságuk felvállalni ezt" - fogalmazott a miniszter, hozzátéve, hogy az általa vezetett tárca készen áll a roncsautó-program elindítására, amire április 5-éig sor kerül. Arról a tárcavezető nem beszélt, hogy a kormány minimum négy hónappal késett a költségvetés tervezetésenk elkészítésével, így eleve későn szavazhatta meg a tervezetet a parlament. 

Gavrilescu statisztikái szerint eddig mintegy 700 ezer régi járművet vontak ki a forgalomból a roncsautó-programmal. Mint mondta, tavaly első körben 27 ezer értékjegyet bocsátottak az érdeklődők rendelkezésére, majd a kormány növelte a program költségvetését, így a kiosztott értékjegyek száma elérte a rekordnak számító ötvenezret, és ezt akarják tartani idén is. Beszélt a miniszter a roncsautó plusz elnevezésű programról is, amellyel a környezetkímélő gépjárművek beszerzését támogatják. Míg 2016-ban mindössze 150 elektromos vagy hibrid meghajtású gépjárművet vásároltak Romániában e kezdeményezés révén, 2018-ban több mint 1400-ra nőtt ez a szám - sorolta az adatokat a miniszter a Craiován zajló európai járműipari fórumon, amelyen Viorica Dăncilă miniszterelnök is részt vett. 

Kapcsolódók

Kimaradt?