Tovább emelkedtek az árak februárban

0,79 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak idén februárban januárhoz képest, az éves infláció pedig 3,83%-ra nőtt - közölte kedden az Országos Statisztikai Intézet (INS).

Az INS szerint februárban az előző hónaphoz viszonyítva 0,79 százalékkal, tavaly februárhoz képest pedig 3,8 százalékkal nőttek a fogyasztói árak Romániában. Az élelmiszerek 4,46%-kal, a nem élelmiszer jellegű iparcikkek 3,74%-kal, a szolgáltatások pedig 3,08%-kal kerültek többe, mint egy évvel korábban. Januárban 3,3%-os éves inflációt jegyeztek. 

A Román Nemzeti Bank (BNR) februárban felfelé módosította 2019-es inflációs előrejelzését. A legújabb prognózis szerint év végén 3 százalékos inflációt várnak a korábban számított 2,9 százalékkal szemben. 2020-ra a korábban becsült 3,2 százalék helyett 3,1%-os fogyasztói árnövekedést jósolt a jegybank. 

Korábbi megkeresésünkre, a Partiumi Keresztény Egyetem Gazdaság és Társadalomtudományi Karának adjunktusa, Dr. Králik Lóránd hangsúlyozta, a  kormányok adó- és költségvetési politikája is nagyon komolyan befolyásolja az inflációt. "Meghatározhat a központi bank egy inflációs célkitűzést, ha az nem illeszkedik a kormány adó-, és költekezési politikájával vagy akár a költségvetési bérpolitikájával, ilyenkor elképzelhetőek nagy kilengések. A jegybank meghatározta tavaly a 2,5 százalékos inflációs célkitűzést, megrajzolta a konvergencia-grafikonokat, de bizony amikor a kormány meghozta a bértörvényt, tavaly tavasszal egészen 5,4 százalékig, tehát a kétszeresére lengett ki a mutató. Az idénre sikerült ugyan visszaterelni a célsávba, de itt mindenképpen a kormánynak és a jegybanknak nagyon szorosan együtt kell működnie, összhangba kell hozni az adópolitikát a monetáris politikával" - magyarázta a szakember. A teljes interjút itt olvashatja. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?