A borravaló megadóztatását kéri a vendéglátóipari munkáltatók szakmai szervezete

Ismét a borravaló szabályozását kérte a kormánytól a hotelek és éttermek munkáltatóinak szakmai szervezete, a HORA. Dragoș Petrescu elnök úgy véli, ezzel nemcsak az állam járna jól, hanem az alkalmazottak és munkáltató is.

Az alkalmazottnak nagyobb lenne a hivatalos jövedelme, ha legális keretet teremtenének a borravalónak, több folyna be az államkasszába, és bár a munkáltató nem látna pénzt a borravalóból, ám nyerne abból, hogy az alkalmazott motivált – sorolta az előnyöket a HORA elnöke. Javaslata szerint a borravalóból származó jövedelemre csak a 10 százalékos jövedelemadót kellene felszámolni, így például egy munkanap végén a munkáltató egy száz lejes borravalóból csak tíz lejt tartana vissza a jövedelemadóra, a többit az alkalmazott kapná meg.

Emlékeztetett, hogy a nagyvárosokban, például Bukarestben, Kolozsváron vagy Temesváron a kliensek 48 százaléka bankkártyával fizet, s ha az illetőnél nincs készpénz, ha akarná, sem tudná honorálni a személyzet szolgálatait. A jelenlegi szabályozás ugyanis nem teszi lehetővé elektronikus fizetés esetén egy olyan összeg átutalását, amely eltér a nyugtán szereplőtől. A Hora javaslata szerint amennyiben a borravalónak legális keretet teremtenének, feltüntethetnék a számlán mint áfamentes bevételt.

A borravaló egy európai uniós étterem üzleti forgalmának 5-20 százalékát teszi ki. A HORA szakmai szervezet körülbelül 400 éttermet foglal magába. Ezek a romániai éttermek üzleti forgalmának körülbelül 15 százalékát bonyolítják le. Tavaly a romániai vendéglők üzleti forgalma 3 milliárd eurót tett ki. A borravaló szabályozása több millió lejes bevételt jelenthetne az államnak.

Ha arról szeretne olvasni, hogyan oldották meg más országokban aborravaló kérdését, katt ide.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?