Tízezer forint névértékű ezüst emlékérmet bocsátott ki a magyar jegybank

Tízezer forint névértékű ezüst és kétezer forint névértékű színesfém emlékérmét bocsátott ki Benczúr Gyula születésének 175. évfordulója alkalmából hétfőn a Magyar Nemzeti Bank (MNB), az érméket a Magyar Nemzeti Galériában mutatták be.

Ebben az emlékéremben benne van egy tárgy muzealizálásának folyamata, hiszen megmutatkozik benne a múzeum egy kiemelt műtárgyának az élete, jelentősége is - emelte ki Vígh Annamária, a Magyar Nemzeti Galéria főigazgató-helyettese a kibocsájtás alkalmából tartott sajtótájékoztatón. Kandrács Csaba, az MNB ügyvezető igazgatója felidézte, hogy a bank 1968 óta rendszeresen bocsájt ki fontos történelmi, kulturális, vagy sportesemények tiszteletére és annak rangját emelve emlékérmeket. A most kiadott darab, az 1976-ban elindult, a magyar képzőművészet kiemelkedő alakjairól megemlékező sorozat része.
 
Kiemelte, hogy az emlékpénzérmék elsődleges szerepe az ismeretterjesztés és a megemlékezés, a mindennapi fizetési forgalomban való használatuk kerülendő, a rajtuk szereplő névérték az érmék gyűjtői értékének megőrzését szolgálja. Az igazgató elmondta, hogy az ezüst- és a színesfém változat azonos érmeképpel jelenik meg, csak értékjelzésükben térnek el. Az emlékérmék motívumválasztásukkal Benczúr Gyula művészetének jellegzetességeit, kedvelt motívumait és az egyik legmonumentálisabb alkotásának, a Budavár visszavétele a töröktől 1686-ban című festményének részletét állítják előtérbe. Az emlékpénzeket Horváth Andrea iparművész tervezte.

Az előoldal központi motívumaként Benczúr festményének egyik ikonikus alakja, a trombitás huszár jelenik meg. A millenniumi ünnepségre elkészült festményen a művész az ezeréves magyar történelem egyik meghatározó győzelmét jeleníti meg. Az előoldalon találhatók az érmék kötelező alaki kellékei, a Magyarország felirat, a 10 000 és a 2000 forintos értékjelzés, az 2019-es verési évszám és a BP. verdejegy.

Az emlékérmék hátlapján szereplő Benczúr-portrét a Vasárnapi Újság című hetilap címlapján, 1912. február 4-én megjelent fotó ihlette. A hátlap bal oldalán egy Benczúr által gyakran megfestett puttómotívum jelenik meg, amelynek forrása az 1893-as, Ámor rózsákkal című festmény. A kibocsátás apropójára utal a művész nevét, valamint születési és halálozási évszámát jelölő felirat. Az emlékérmét tervező Horváth Andrea iparművész mesterjegye Benczúr ruházatába rejtve jelenik meg.

Mindkét emlékpénz átmérője 37 milliméter, széle recézett. A 10 000 forintos címletű darab 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 24 gramm, a 2000 forintos címletű színesfém változat réz és nikkel ötvözetéből készült, súlya 23,7 gramm. Az ezüstváltozatból tükörfényes kivitelben, a színesfém változatból selyemfényes kivitelben 5000-5000 darab készíthető.

Az emlékpénzek értékközvetítő és ismeretterjesztő szerepének minél szélesebb körű érvényesülése érdekében a Benczúr Gyula érmét a kibocsátást követő három hónapig, míg a színesfém emlékpénz egy évig névértéken vásárolható meg hétfőtől a Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában és a vállalat honlapján üzemeltetett webáruházban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?