Centenáriumi emlékérméket bocsát ki a Román Nemzeti Bank

A Nagy Egyesülés centenáriuma, vagyis az Erdély és a Román Királyság egyesülését kikiáltó 1918-as gyulafehérvári román nemzetgyűlés századik évfordulója tiszteletére arany-, ezüst- és sárgaréz emlékérméket bocsát ki a gyűjtők számára, valamint új ötvenbanis pénzérmét hoz forgalomba a Román Nemzeti Bank (BNR).

A jegybank pénteki közleménye szerint a numizmatikai sorozat pénzérméinek egyik oldalán a Románia és Gyulafehérvári nagygyűlés, másik oldalán pedig 100 év a Nagy Egyesülés óta felirat szerepel. Az érméken a történelmi eseményt és a megszervezésében szerepet játszó személyiségeket ábrázoló domborművek szerepelnek.

Az ötszáz lejes címletű, 31 grammos aranyérmét hétfőtől 7615 lejért vásárolhatják meg a gyűjtők a hozzá tartozó ismertető nyomtatvánnyal együtt a román jegybank bukaresti, temesvári, kolozsvári és jászvásári fiókjaiban. Az emlékérmét kétszáz példányban hozzák forgalomba.

A szintén 31 grammos, kétszáz példányban megjelenő tízlejes címletű ezüstpénzt 330 lejért, a 6 grammos, ötezer példányban kiadott ötvenbanis címletű sárgaréz érmét tíz lejért vehetik meg a gyűjtők.

Az 1918 december elsejei Nagy Egyesülés 100. évfordulója tematikájú, egymilliós példányszámban kiadott új ötvenbanis pénzérmék az államkincstár készpénzkifizetéseivel kerülnek forgalomba.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?