Nem találnak munkaerőt, mégsem emelik a béreket a háromszéki vállalkozók

A háromszéki cégek nem találnak munkaerőt, mégsem ajánlanak magasabb fizetéseket, továbbra is minimálbéren szeretnének szakképzetleneket foglalkoztatni – állapította meg keddi sajtótájékoztatón Kelemen Tibor.

A Kovászna megyei munkaerőelhelyező-ügynökség igazgatója elmondta, december végén két állásbörzét szerveztek Sepsiszentgyörgyön és Kovásznán, ahol háromszéki és Brassó megyei cégek is kínáltak munkahelyeket, mindkét városban legalább száz állástalan érdeklődött, ám egyetlen munkaszerződést sem sikerült megkötniük.

Kelemen Tibor tájékoztatása szerint a cégek bérajánlata nem ösztönzi a foglalkoztatást, hiszen hiába égető a munkaerőhiány, az állásbörzén részt vevők többnyire minimálbért kínáltak. Sőt sok cég az érdeklődőket szakképzetlenként alkalmazná annak ellenére is, hogy az állás betöltéséhez szakértelemre lenne szükség. Hozzátette: tavaly a munkaerő-ügynökségen keresztül szerződött személyek 40 százalékát szakképzetlenként, minimálbéren alkalmazták.

Egyre több munkásra lenne szükség

Mivel a vállalkozásoknak egyre nagyobb a munkaerőigényük, a munkaerő-ügynökség a 25 évnél fiatalabb munkanélkülieket próbálja bevonni a munkaerő-piacra. Kelemen Tibor emlékeztetett, hogy részt vesznek az országos szinten 213 millió lejes finanszírozású Intespo nevű projektben.

Kovászna megyében a népességnyilvántartó hivatal, a tanfelügyelőség, és a polgármesteri hivatalok adatbázisa alapján 4000 olyan 25 évnél fiatalabb személyt azonosítottak, akik se nem tanulnak, se nem szerepelnek az állástalanok nyilvántartásában. Az érintetteket azzal próbálják munkavállalásra ösztönözni, hogy a fizetésük mellett egyszeri támogatásként 1000 lejes szubvenciót ajánlanak fel.

Kelemen Tibor elmondta, a program megvalósítását késlelteti, hogy a rendelkezésre álló pénzből minden megye autót hogy kell vásároljon. Ezzel kell az ügynökség szakembereinek járniuk a vidéki településeket és megpróbálniuk munkavállalásra bírni a fiatal állástalanokat. Számítások szerint Háromszéken napi 6-7 érintettet kellene nyilvántartásba venni, hogy tartani tudják az ütemet. Eddig Gelencén jártak, ahol 77 fiatal állástalant azonosítottak, de közülük csak öten jelentek meg a találkozón, a többiek külföldön tartózkodnak.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?