Átlépte a 4,7 lejes határt az euró hétfőn

Átlépte a 4,7 lejes határt az euró középárfolyama hétfőn - derül ki a Román Nemzeti Bank (BNR) közzétett adataiból. Hétfőn 1 euró középárfolyamon 4,7081 lejbe kerül.

Pénteken 1 euró 4,6975 lejt ért.

A lej több napja folyamatosan veszít értékéből. Korábban a BNR igazgatótanácsának tagja, Nagy Ágnes a Marosvásárhelyi Rádiónak elmondta, ennek egyik oka az, hogy Románia külső folyó fizetési mérleghiánya meredeken emelkedett. A nagyarányú energiaimport szintén hozzájárult a lej értékcsökkenéséhez az euróval szemben, továbbá az is, hogy az országnak továbbra sincs az idei évre költségvetése.

A decemberben, előzetes egyeztetés nélkül meghozott adóügyi intézkedések, így a kapzsisági adó bevezetése, szintén nem tett jót az árfolyamnak - mondta Nagy Ágnes. Rámutatott, más országokban is vetettek ki adót a banki aktívákra, ám ennek nagyságát sehol sem kötötték a kamatokhoz, hiszen azok alakulását a monetáris piac határozza meg.

A BNR igazgatótanácsának tagja elmondta, a lej térvesztése időszakos, és amint lesz költségvetése az országnak, és korrigálni fogják a decemberi adóügyi intézkedéseket, a lej erősödni fog.

Kapcsolódók

Kimaradt?