Fizetésemelést kapnak: ismét dolgoznak az olténiai szénbányászok

A csütörtöki tárgyalásokat követően felhagytak a sztrájkkal az Olténiai Energetikai Komplexum (CEO) bányászai - közölte az energiaügyi minisztérium.

A szaktárca közleménye szerint csütörtökön tárgyalóasztalhoz ültek az energiaügyi minisztérium vezetői, az Olténiai Energetikai Komplexum illetékesei, illetve a szakszervezeti vezetők. A tárgyalás során arról született megállapodás, hogy a szénkitermelésben, -feldolgozásban és szállításban dolgozó munkások bruttó 1000, tehát nettó 585 lejes pótlékban részesülnek.

A munkacsoport-irányítók 700 lej bruttó, azaz 409 lej nettó összeget, a vezető beosztásokban dolgozók pedig bruttó 500, tehát nettó 292 lejes összeget kapnak. Ugyanakkor abban is megállapodtak, hogy húsvéti prémiumként minimum 330 lejes juttatásban részesítik a dolgozókat, ez év május elsejétől pedig minden alkalmazott 1450 lej értékű üdülési jegyet kap.

A vállalat vezetősége ígéretet tett, hogy nem ró ki semmiféle büntetést a sztrájkolókra, ha bepótolják a munkabeszüntetéssel töltött órákat. Az ígéretért Anton Anton energiaügyi miniszter vállalat kezességet. Mint elmondta, az elhangzott ígéreteket csak akkor váltják be, ha a bányászok abbahagyják a sztrájkot. Kifejtette: mandátuma eleje óta támogatja a szénalapú villamosenergia-termelést, noha egész Európa ellenzi azt. "Románia nem engedheti meg magának, hogy hirtelen lemondjon a szénkitermelésről" - tette hozzá az energiaügyi miniszter.

A CEO bányászai péntek óta sztrájkoltak, a szénhiány miatt csütörtök reggel már le kellett állítani az egyik hőerőművet. A megállapodást követően csütörtök délután újrakezdték a munkát - közölte a szaktárca.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?