Székelyföldi cég is van a legnagyobb romániai vállalatok között

Az erdélyi megyék közül Temesnek van a legtöbb képviselője az első 300 romániai cég között, összesen 16. A Capital által összeállított rangsorban egy székelyföldi vállalat szerepel, a borszéki Romaqua Grup a 122. helyet foglalja el.

Az OMV Petrom foglalja el a Capital gazdasági lap által összeállított, a 300 legjelentősebb hazai vállalatot magába foglaló ranglistát. A cégek értékelése öt kritérium alapján történt: árbevétel, árbevétel alakulása az elmúlt évekhez képest, nyereség, nyereség alakulása, alkalmazottak száma.

Az OMV Petrom idei árbevétele megközelíti a 4 milliárd eurót, alkalmazottainak száma pedig meghaladja a 13 ezret. Az osztrák többségi tulajdonú, kőolajipari termékek kitermelésére és feldolgozására szakosodott részvénytársaság tavaly 2,4 milliárd lej profitot termelt. A második helyre az Automobile Dacia Rt.-t rangsorolták.

Az ország legnagyobb autógyártója annak ellenére szorult a dobogó második fokára, hogy két szempont, az árbevétel (több mint 5 milliárd euró) és az alkalmazottak számának (több mint 14 ezer) tekintetében is országos első. A végelszámolásnál az Automobile Dacia azért zárt alacsonyabb pontszámmal, mint az OMV Petrom, mivel a profitrátája alacsonyabb, a nyereség alakulása pedig kedvezőtlenebb volt. A dobogó legalsó fokára a Kaufland került. A német áruházlánc tavalyi árbevétele meghaladta a 10 milliárd lejt, nyeresége pedig 653 millió lej volt.

A hazai magántőkével működő cégek közül a bákói székhelyű Dedeman foglalja el a legelőkelőbb, ötödik helyet. A barkácsáruházlánc 2017-ben 6,3 milliárd lejes forgalmat bonyolított le, nyeresége 889 millió lejt tett ki. Az első tízben két Erdélyben bejegyzett vállalat van: az állami tulajdonban levő medgyesi Romgaz Rt. és az autóalkatrészeket gyártó szászsebesi Star Assembly kft.

A Kolozsváron bejegyzett Mol Romania Petroleum Products kft.-t a 15-ik helyre rangsorolták. A Maros megyei cégek közül a földgázszállítással foglalkozó Delgaz Grid foglalja el a legmagasabb pozíciót, 45-ik. Szatmár megyében az autóalkatrészekkel kereskedő Autonet (50.) az éllovas, Biharban a számítógépeket gyártó, kanadai Celestica (67.), Szilágyban a csöveket előállító Silcotub (53.), Aradban a kábelgyártó Coficab Eastern Europe (72), Temesben a Profi áruházakat működtető Profi Rom Food (21), Brassóban pedig az autóalkatrészeket gyártó Autoliv (30.).

Hargita megye az ásványvizet, üdítő italokat és sört palackozó Romaqua Grup (122.) részvénytársasággal képviselteti magát, míg Háromszékről egy cég sem került fel a toplistára. Teszári Zoltán, a leggazdagabb erdélyi magyar üzletember cége, az RCS&RDS a 25-ik helyet foglalja el. Az első 50 között az energetikai, autó- és autóalkatrész gyártó cégek, valamint az áruházláncok vannak többségben.

A listán szereplő cégek teljes tavalyi árbevétele 464,9 milliárd lej volt, ami több mint fele a romániai GDP-nek. A 300-ból 275 vállalat nyereséges, nettó profitjuk közel 30 milliárd lejt tett ki. A legnagyobb, 290 millió lejes veszteséget a mezőgazdasági termékekkel kereskedő Cargill Agricultura termelte. A Top 300-as cégek közül a legtöbb, 131, Bukarestben van bejegyezve. Erdélyből Temes megyének van a legtöbb képviselője a rangsorban, 16, Brassó 9, Arad és Szeben 8-8, Kolozs pedig 7 céggel szerepel.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?