Hargita megyei ásványvízből fogy a legtöbb Romániában

Tavaly 2,2 milliárd lej értékű palackozott vizet fogyasztottunk. A borszéki mellett a Hargita Gyöngye is a legnépszerűbb hazai ásványvizek közé tartozik.

Egy tavaly végzett felmérés szerint a Borsec a második legerősebb hazai márkanév. A székelyföldi brand ereje az eladásokban is megmutatkozik, a borszéki ásványvíz ugyanis a palackozott vizek kategóriájában a hazai piacvezető termék.

A Vektor Marktforschung  piackutató cég adatai szerint a Borsec az eladott mennyiség és az árbevétel tekintetében is megelőzi a konkurenciát. A borszéki ásványvizet a Romaqua Group Részvénytársaság palackozza és forgalmazza, melynek főrészvényesei Octavian Crețu és Pálfi Miklós.

A több mint 200 éve ipari méretben palackozott borszéki ásványvizet a legfiatalabb hazai márka követi a népszerűségi listán. A 2010-ben piacra dobott Aqua Carpatica idén először került a második helyre, megelőzve a Coca-Cola által forgalmazott Izvorul Alb nevű palackozott vizet.

A kategória legkelendőbb termékeinek tízes toplistáján további két Coca-Cola termék szerepel, a Dorna és a Poiana Negri. A dobogóról épp csak leszorult a Bucovina márkanévvel forgalmazott ásványvíz, mely szintén egy multinacionális nagyvállalat, a gyümölcsleveket is gyártó lengyel Tymbark-Maspex terméke.

A hatodik legnépszerűbb ásványvíz a Csíkszentkirályon palackozott Perla Hargitei, melynek tulajdonosa a Hargita Gyöngye Rt. A toplista végén szintén erdélyi termékek állnak, az Erdélyi Szigethegységben található forrásokból származó, Biharban készülő Izvorul Minunilor és a Barcaságban palackozott Zizin ásványvíz.

Rengeteg az ásványvizünk

Egyes tanulmányok szerint a kontinens teljes ásványvíz készletének 60 százaléka Romániában található, ennek ellenére a hazai fogyasztás a folyamatos növekedés ellenére még mindig igen alacsony, az EU-s átlagnak csupán a fele. A Vektor Marktforschung adatai szerint tavaly 1,37 milliárd liter volt a hazai szénszavas- és szénsavmentes ásványvíz-, illetve palackozottvíz-fogyasztás, ami személyenként kb.72 litert jelent. A vásárlók 2,2 milliárd lejt, mintegy 440 millió eurót költöttek ezekre a termékekre. Ennek az összegnek közel 90 százalékát a tíz legnépszerűbb márka gyártóit gazdagította. A fogyasztás 60 százalékát a szénsavmentes vizek adják.

A palackozott vizek gyártása és fogyasztása az elmúlt öt-hat évben látványosan fellendült. 2011-ben a palackozók és forgalmazók teljes árbevétele még csak 1,99 milliárd lej volt, jelenleg azonban már 5 milliárd lej körül van. Ennek több mint fele exportból származik. Ezen időszakban a gyártók száma is tetemes mértékben, mintegy harmadával nőtt. A legtöbb palackozó vállalat, szám szerint 18, Hargitában működik. A hazai ásványvizek a világ számos országában kaphatók: a Borsec fő piacai Magyarország és Izrael, az Aqua Carpatica első számú célországa pedig az Egyesült Államok.    

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?