banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

Miniszter: körvonalazódik az új gépkocsiadó bevezetése

Két hét múlva véglegesíti a gépkocsikra kirótt környezetvédelmi adóról szóló tervezetet a kormány, és még idén megszavazza a parlament. Az új illetéket legkésőbb jövő év márciusában vezetik be.

Erről Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter számolt be a dcnews.ro portálnak adott interjúban. Közlése szerint az új adó kiszámításakor a „környezetszennyező fizet” elvet veszik alapul. „Akinek régi autója van, többet fizet, akiknek pedig hibrid gépkocsija, annak is kell fizetnie valamit” – magyarázta.

A dcnews.ro információi szerint az adót vagy a gépkocsi műszaki vizsgájakor, vagy a helyi önkormányzatnak fizetett éves illetékkel együtt fizeti majd ki az autótulajdonos.

Mint ismert, az úgynevezett környezetvédelmi bélyegilletéket tavaly februárban törölte el a kormány. Ennek következtében tavaly több mint félmillió használt autót írattak be forgalomba Romániában, ez a szám pedig idén tovább nőtt. A kormány ezért kilátásba helyezte, hogy már 2018-ban visszavezetnek egy illetéket. Ez az intézkedés azonban jövő évre tolódik.

banner_4BtporpC_300x250-HU.jpg

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?