banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Több mint 350 millió eurót fektetnek be a vízhálózatba Kolozs és Szilágy megyében

Aláírta a Szamos-Tisza Vízügyi Igazgatóság a vízügyi és erdészeti minisztériummal a Kolozs és Szilágy megye víz-és csatornahálózatának bővítéséről szóló európai uniós nagyprojekt támogatási szerződését. A projekt fő célkitűzése az ivóvízhálózat mikrobiológiailag ellenőrzött, biztonságos kiterjesztése, valamint a szennyvízelvezetés biztosítása.

A közel 352 millió eurós beruházás során a tervek szerint megépítenek több 1090 km ivóvízhálózatot, 317 km gerincvezetéket, 308 km csatornahálózatot, 1 kezelőállomást és 4 szennyvíztisztítót, közel 170 szivattyúállomást.  Az Európai Unió közel 299 millió euróval járul hozzá a kohéziós alapból az infrastrukturális beruházás költségeihez, amely a projekt 85%-át teszi ki, a fennmaradó rész állami, illetve megyei költségvetésből származik.

„A beruházás minőségi fejlődést jelent a települések számára, több évtizedes, elavult vízhálózat megújítását, hiányzó infrastruktúrák kiépítését foglalja magába.  A kivitelezéseknek köszönhetően a Kolozs és Szilágy megyei háztartások 95százalékában lesz vezetékes ivóvíz, valamint a 2000 főnél nagyobb lakossággal rendelkező településeken a szennyvízelvezetés is biztosítva lesz. Kiterjesztjük a gyalui vízkezelő állomásról érkező, vízminőségileg az ország egyik legjobbjának tartott ivóvízhálózatot a Szilágyságra is. Reményeink szerint jövő év közepéig lezajlanak a közbeszerzési eljárások, ezt követően kezdődhet meg a kivitelezés” – nyilatkozta Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke, a Szamos-Tisza Vízgyűjtő Medence Regionális Fejlesztési Egyesület Igazgatótanácsának tagja.

Kapcsolódók

Kimaradt?