Mugur Isărescu szerint ezért nőnek a bérek

Azért nőnek a bérek, mert a munkaerőpiac kínálata nincs összhangban a szükségletekkel - jelentette ki csütörtöki sajtóértekezletén Mugur Isărescu. A Román Nemzeti Bank (BNR) kormányzója szerint „nem bölcs dolog” tovább mélyíteni ezt a strukturális problémát. 

„A munkaerőpiacon feszültség alakult ki, aminek két oka van. Egyrészt, általános munkaerőhiány van, mert a munkaerő nyugatabbra vándorol a magasabb bérek reményében. Másrészt, a munkaerőpiac kínálata nincs összhangban a szükségletekkel. Ez két strukturális probléma, amelynek súlyos következményei vannak. Lehetséges, hogy nem csak a minimálbér emelése, hanem a fenti okokból a munkaerőpiacon megjelenő nyomás is okozza, hogy a bérek nincsenek összhangban a munkatermelékenységgel” – magyarázta Isărescu. 

A jegybank elnöke szerint „nem bölcs dolog” tovább mélyíteni ezt a strukturális problémát. Úgy tudja, és erre példát is felhozott, hogy a külföldön dolgozók csak akkor akarnak hazajönni, ha itthon legalább 50 százalékkal nagyobb fizetést kapnak, mint most ott. Ez a jelenség akkor is felfele nyomja a fizetéseket, ha a kormány nem emeli a minimálbért – véli Isărescu. „Ez egy olyan probléma, amit nem tudom, hogyan kellene kezelni” – tette hozzá a BNR kormányzója. 

Kapcsolódók

Kimaradt?