FRISSÍTVE - Nagyobb lesz a romániai bruttó minimálbér a magyarországinál

A jelenlegi árfolyammal számolva a Romániában dolgozók minimálbére bruttó 144 643 forint lesz legkésőbb január elsejétől, míg Magyarországon a minimálbér jelenleg 138 ezer forint – írja a magyarországi sajtó. FRISSÍTÉS: A minimálbér nettó összege továbbra is Magyarországon lesz nagyobb.

Az mfor.hu portál emlékezetet: Romániában a múlt héten megállapodtak a szakszervezetek és a munkáltatók képviselői a jövő évi minimálbér-emelés mértékéről, ami már január előtt hatályba léphet. Erről Eugen Teodorovici pénzügyminiszter vasárnapi szerint erről a következő napokban születik döntés.

E szerint a teljes munkaidőben kötelezően adandó legkisebb bér bruttó 1900 lejről 2080-ra emelkedik, ami 9,4 százalékos emelést jelent. A jelenlegi árfolyammal számolva így a romániai alkalmazottak legkevesebb 144 643 forintnyi lejt kapnak, míg Magyarországon 138 ezer forintot.

A cikk kitér arra is, hogy érték tekintetében már megtörtént az előzés: a 2018-as minimálbér és árszínvonal alapján ugyanis a román minimálbér bár nominálisan alacsonyabb a magyarnál, de vásárlóerő-paritáson már többet ért, hiszen ott több dolgot lehetett belőle venni, mint a hazai bruttó 138 ezer forintból.

FRISSÍTÉS: A minimálbér nettó összege a romániai bruttó összeg megemelése után is Magyarországon lesz a nagyobb – hívta fel a figyelmet egy olvasónk. A bruttó 2080 lejes minimálbér nettóban 1263 lejt jelent majd, vagyis ezt az összeget kapja kézbe a romániai alkalmazott. A magyarországi bruttó 138 ezer forintos minimálbér nettó összege 91 770 forint, ami a jelenlegi árfolyamon átszámolva 1376 lej. Ennek a bérkülönbségnek az a magyarázata, hogy a román állam a bruttó összeg 40,6 százalékát, a magyar állam a 33 százalékát veszi el adók és járulékok formájában.

Ugyanakkor Magyarországon is várható jövőre minimálbéremelés. A munkaadók 5-9, a munkavállalók pedig akár 10 százalék feletti emelést is támogatnának. Varga Mihály pénzügyminiszter az nyilatkozta, hogy egy valamivel 10 százalék alatti emelés mindkét fél számára elfogadható lenne. A román minimálbéremelés 9,4 százalékos.

Kapcsolódók

Kimaradt?