Ekkor csatlakozhat Románia az euróövezethez a szakma szerint

Az euró bevezetését további reformok kell hogy megelőzzék ahhoz, hogy az ország tejesítse a valós konvergenciakritériumokat- állapította meg kedden késő este az euró bevezetését előkészítő országos bizottság, amelynek ülésén részt vett az akadémia és a jegybank elnöke is. 

A kormány közleménye megállapítja, "Románia jelentős eredményeket ért el az euró bevezetésének feltételét jelentő konvergenciakritériumok teljesítésének terén". 

Aura Socol egyetemi tanár rámutatott: a lehetséges csatlakozás időpontja attól függ, hogy Románia milyen célt tűz ki: hogy az eurózóna (EZ) átlagos fejlettségi szintjének 70, 75 vagy 80 százalékánál akar-e csatlakozni az egységes pénznemhez, illetve attól, hogy milyen ütemben bővül a román gazdaság. "Ha a ZE19 70 százalékát tűzzük ki célul, ezt Románia hat év alatt érheti el 4%-os gazdasági növekedéssel és négy év alatt 5%-os gazdasági bővüléssel. A ZE19 75 százaléka kilenc év alatt teljesíthető 4%-os, és hat év alatt 5%-os növekedéssel" - részletezte a professzor. 

Az ülésen résztvevők egyetértettek abban, hogy az euró bevezetését további reformok kell hogy megelőzzék. 

Kapcsolódók

Kimaradt?