Az IMF szerint sem jönnek be a kormány számításai

Lefelé korrigálta idei gazdasági növekedési előrejelzését Romániára nézve a Nemzetközi Valutaalap (IMF).  A valutaalap 5,1 százalékról 4 százalékra módosította a gazdasági bővülés mértékét.

Az IMF prognózisa összhangban van a pénzintézetek korábbi előrejelzéseivel, amelyek szerint idén mindenképp 5 százalék alatti lesz a GDP-arányos gazdasági növekedés. A kormány a költségvetés-kiegészítéskor 5,5 százalékos bővüléssel számolt. Ennek fényében a Ziarul Financiar szerint két megoldás marad a bukaresti kabinet számára: vagy lefaragja az ősz folyamán a költségeket, vagy túllépi a vállalt 3 százalékos költségvetési hiányt.

Az IMF a tavaszi prognózisa óta erőteljesebben jelentkező kockázatok miatt egyébként lefelé korrigálta idei és jövő évi világgazdasági növekedési előrejelzését is. Az áprilisi prognózis óta részben megvalósultak, részben jobban körvonalazódtak a már akkor is vázolt növekedési kockázatok: a kereskedelemkorlátozó intézkedések negatív hatása, a tőkeáramlás irányának megfordulása a feltörekvő gazdaságok viszonylatában, valamint nőttek a lokális politikai bizonytalanságok és egyre ingatagabbá váltak a gazdasági fundamentumok. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?