Brutális összeggel terheli meg a költségvetést az új nyugdíjtörvény

Ezen a héten már tárgyalhatja a kormány ülésén az új nyugdíjtörvény tervezetét - közölte kedden Eugen Teodorovici pénzügyminiszter, miután a szaktárca jóváhagyta a javaslatot. A tervezetet az igazságügyi minisztériumnak is láttamoznia kell.

"Elég nagy, sőt jelentős hatása lesz a költségvetésre. De ahogy a PSD minden egyes alkalommal ígéretet tett, amit aztán ki is vitelezett, így végül ezt a törvényt is gyakorlatba ültetjük. A nyugdíjpont értéke jövő évtől nő. A pénzügyminisztérium számítása szerint ez 700 millió lejes további kiadást jelent" - mondta Teodorovici.

A G4media információi szerint ha a törvény életbe lép, 2022-re kétszer akkora összeget kell a nyugdíjakra fordítani, mint most. Jelen pillanatban a nyugdíjakra 61,5 milliárd lej megy el.

A nyugdíjpont értéke 2019. szeptember elsejétől 1.265, 2020-ban 1.775, 2021-ben pedig 1.875 lej lenne. Az alkalmazottak után fizetett nyugdíjhozzájárulás közel sem fedezi a nyugdíjakra fordított kiadásokat, a kormánynak havonta hatalmas összeggel kell fedeznie a hiányt.  

A nyugdíjtörvény tervezetének végső változata itt olvasható.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?