Alapjaiban módosulhat a Start-up Nation idei programja

Alapjaiban módosul a Start-up Nation idei programja, ha változatlan formában fogadják el az erre vonatkozó kormányrendelet-tervezetet. A javaslat 30 napos közvitán van.

Több olyan változtatási javaslat is olvasható a tervezetben, ami lényegesen módosít a kezdő vállalkozásoknak sokat jelentő Start-up Nation idei kiadásán – mondta megkeresésünkre Nagy-Imecs Péter pályázati szakértő. Az egyik a pontozási rendszer megváltoztatása. Eszerint azok a megyék, ahol a száz főre eső vállalkozások számra meghaladja a négyet, elesnek 15 ponttól. Két megye, Kolozs és Ilfov, illetve a főváros esik ebbe a kategóriába.

„Ez azt jelenti, hogy startból a maximálisan megszerezhető száz pontból 85-öt kaphatnak az érintett pályázók. Ez a pontszám becsléseink szerint nem elegendő ahhoz, hogy reális eséllyel indulhassanak a kiíráson” – mondta Nagy-Imecs Péter. Emlékeztetett, hogy tavaly is kétszer annyi volt a jelentkező, mint amennyi pénzt elkülönítettek a Start-up Nation-re.

Míg 2017-ben az IT tevékenységi kör a maximális pontszámot kapta, idén már nem fogják pontozni. A tavalyi rendszerben a gyártó- és az IT-cégek maximális pontszámmal pályázhattak, a tervezet szerint idén a gyártó-cégeken kívül a szolgáltatók részesülhetnek ebben.

A sürgősségi kormányrendelet-tervezet behozta elbírálási kritériumként a pályázatok regisztrálásának sorrendjét is. „Ha ez így marad – és reméljük, hogy nem, mert nem szeretnénk, ha egy online regisztrációs klikkversennyé válna az idei tender – akkor már a kiírás napjának első óráiban, vagy akár perceiben le fog zárulni a regisztráció" – mondta a pályázati szakértő.

Jó hírek is vannak

Jó hír, hogy a tervezet szerint 30 százalékos előleg vehető fel a megnyert projektekre a kivitelezés kezdetekor, ami a pályázóknak nagyon előnyös finanszírozási feltételeket teremt. „Ez nagyban fogja segíteni azokat a helyzeteket, amikor induláskor a beszállítás pillanatában meg kéne finanszírozni az előlegeket. Most ebből az összegből ez megoldható. Idén tehát még egy lépést tett a program afelé, hogy kezdőtőke nélkül is, vagy nagyon kis kezdőtőkével meg lehessen finanszírozni egy kezdő vállalkozást” – mondta Nagy-Imecs Péter.

Ami szintén jó hír, hogy kikerült egy vitatott pontozási kritérium. Tavaly amennyiben valaki innovatív eszközre pályázott, és be is tudta bizonyítani, hogy új technológiákat használ, plusz pontot kapott. „A kritérium nagyon szubjektív volt, nagyon sokféle módon próbálták a pályázók bebizonyítani, hogy az eszköz mitől is innovatív. Emiatt nem tudta a hatóság teljes mértékben ezt a kritériumot érvényesíteni és ellenőrizni” – mondta a pályázati szakértő.

Ha többet szeretne olvasni a programról, itt megteheti.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?