Lassabban nőhet a globális gazdaság

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) minimálisan rontotta a globális gazdaság növekedésével kapcsolatos korábbi előrejelzését. Ennek oka a kereskedelmi konfliktusok számának növekedése és a feltörekvő piacok bizonytalansága.

Az idei évre és jövőre egyaránt 3,7 százalékos globális bővüléssel számol a szervezet legújabb előrejelzésében. "Ami óvatosságra int minket, az bizonyos kockázatok erősödése és néhány megvalósulása. És részben a kereskedelem, amely kezd ráharapni a globális terjeszkedésre. És ha az ágazatok hatóköre és a vámtarifák nagysága növekszik, ha eszkalálódást tapasztalunk, akkor nyilvánvalóan a hatás kézzelfoghatóbbá válik" - magyarázta Laurence Boone, az OECD vezető közgazdásza. 

A Világgazdasági Fórumon Kína jelezte, hogy az átlag import-vámtarifák csökkentését tervezi a legtöbb kereskedelmi partnerével szemben októberig. Miközben Peking ezt ígéri, Kína és az Egyesült Államok továbbra is elkeseredett kereskedelmi vitát folytat, ami bizonytalanságot okoz a pénzügyi piacokon, illetve a globális ellátásiláncban is.

Kapcsolódók

Kimaradt?