Románia két legfejlettebb városa között utaznak legtöbben repülővel

Románia legnagyobb repülőterének, a bukaresti Henri Coandă légi kikötőnek az idei év első felében 645 ezer utasa volt. A járatoknak viszont mindössze tíz százaléka volt belföldi.

A belföldi járatoknál tavaly megdőlt a Tarom monopolhelyzete, egy részüket a Wizz Air, a Blue Air és a Ryanair fapados társaságok vették át. A legforgalmasabb hazai járat a Bukarest-Kolozsvár közötti, ezt az idei év első felében 242 ezer utas vette igénybe. Hetente 54 utat bonyolítanak le ezen az útvonalon. A sűrű forgalom a vasút leépülésével és az autópályák megépítésének elmaradásával magyarázható.

Bukarest és Kolozsvár között a repülőjegyek a Taromnál 80 eurónál kezdődnek, a fapadosok esetében már 60 euróért el lehet jutni a fővárosból a kincses városba.

A második legforgalmasabb útvonal Bukarest-Temesvár, a sort a Bukarest-Iași, a Bukarest-Nagyvárad és a Bukarest-Szatmárnémeti követi. Nagyvárad és Szatmárnémeti esetében jelentősen nőtt az utasforgalom idén a tavalyi évhez képest. Nagyvárad esetében közel 16, Szatmárnémeti esetében pedig közel 50 százalékos a bővülés.

Kapcsolódók

Kimaradt?