Költségvetés-kiigazítás: több pénz oktatásra, szállításra és egészségügyre

Az egészségügyi, az oktatási és a szállításügyi minisztérium a pénteki költségvetés-kiigazítás nyertesei. A titkosszolgálatok és az elnöki hivatal büdzséjét megvágta a kormány.

Pozitív költségvetés-kiigazítást jelentett be csütörtök este Viorica Dăncilă miniszterelnök. Sajtótájékoztatóján a kormányfő arról számolt be, hogy a gazdaság jó irányba halad, az idei évi konszolidált általános költségvetéshez becsült bevétel az eredeti összeghez képest 6 milliárd lejjel nőtt. A bruttó hazai termék (GDP) az eredeti becslésekhez képest 945 milliárd lejre fog nőni a szakértők számításai szerint, ez 37 milliárd lejjel több a korábban számított összegnél.

A kormány tartja magát a 2,97 százalékos költségvetési hiánycélhoz, ami tehát az Európai Unióval szemben vállalt 3 százalékos küszöb alatt marad - szögezte le a miniszterelnök. A költségvetés-kiigazítás során az egészségügyi rendszer büdzséje 891 millió lejjel bővül, az összeg nagy részét felszerelésekre fordítják, többek közt 300 inkubátort és 300 hallásmérő készüléket vásárolnak a szülészeti osztályok számára.

A tanügy 178 millió lejt kap ösztöndíjak kifizetésére és beruházásokra.  110 milliót az afrikai sertéspestis járvány megállítására, és a tenyésztők kártérítéseinek kifizetésére különítettek el.

Az adóhatóság (ANAF) 278 millió lejt kap a költségvetés-kiigazítás során, amelyet az informatikai rendszere felújítására, a vámhivatalnokok felszerelésére, illetve a vámügyi hatóság Európai Unió határán (tehát a Moldovai Köztársasággal, Ukrajnával és Szerbiával közös határon) lévő hivatalainak modernizálására kell fordítania.

Viorica Dăncilă kijelentette, hogy a híresztelések ellenére év végéig biztosított a keret a nyugdíjak és a közszférában dolgozók bérének kifizetésére. "Kérem tehát a nyugdíjasokat, hogy a kormány által bemutatott hivatalos adatokat vegyék alapul, és biztosítom őket, hogy a közelmúltban megemelt nyugdíjak kifizetésére teljes egészében van költségvetési fedezet" - nyomatékosította a kormányfő. A költségvetés-kiigazítás során 850 millió lejjel nő meg a nyugdíjakra fordítandó összeg.

A kormányfő azt is elmondta, hogy bizonyos intézmények költségvetését lecsökkentik, ahol "nem sikerült elkölteni a számukra kiutalt összeget", és az így felszabadult pénzt az egészségügy, a tanügy vagy a beruházási szektor kapja meg. Erről nem beszélt, de többek között a titkosszolgálatoktól és az elnöki hivataltól vontak el pénzt.

Újabb roncsautó-jegyeket bocsátanak ki

A belügyminisztériumhoz 366 millió lej kerül a kiigazítás során, ezt az összeget a járműpark bővítésére, illetve közel 8000 új rendőri állás létesítésére kell fordítania. A roncsautó-program is részesül a pozitív költségvetés-kiigazításból: további 30.000 értékjegyet bocsátanak ki.

250 millió lejt különítenek el a 3 millió eurósnál nagyobb beruházások, a "Fektess saját magadba" program, valamint a szállítók gázolaj-jövedéki adójának visszatérítési költségeire. Részesül a keretből a Start Up Nation program, a filmgyártást támogató program, az óvodák és bölcsődék építésére kezdeményezett, illetve a szolgálati lakások építését támogató gROwth program is.

Kapcsolódók

Kimaradt?