Tömegesen pusztulnak el a darvak Izraelben a madárinfluenza miatt

Már több mint 2 ezer daru hullott el október óta Észak-Izraelben a madárinfluenza miatt – írja az AFP alapján a 24.hu portál. A járvány minden évben kitör, idén ugyanakkor különösen súlyos a helyzet.

Ohad Hatsofe, az izraeli Természetvédelmi és Parügyi Hatóság szakértője szerint további 10 ezer példány lehet fertőzött. Uri Naveh, a szervezet munkatársa az elpusztult darvak számát rendkívülinek nevezte.

Fotó: Unsplash | Maurice Schalker

Mint minden évben, idén is mintegy 100 ezer daru érte el Izraelt. A madarak többsége a Hula-völgybe repült, a térség egy fontos állomás az afrikai vándorlási útvonalon. A becslések alapján megközelítőleg 40 ezer egyed maradt végül a régióban.

A darvakat a H5N1 vírus támadja, a kórokozót Izrael északi részén már tyúkokban is észlelték. A mezőgazdasági minisztérium az érintett telepeknél felfüggesztette a tojásértékesítést.

A H5N1 ritka esetekben az embereket is megfertőzheti. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján a vírus 2003 óta több mint 450 embert ölt meg, az áldozatok többsége Indonéziában, Egyiptomban és Vietnámban élt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?