Oncsi lett az év felfedezettje, és övé a Legszebb Erdélyi Magyar Dal 2023-ban

Szombat este a kolozsvári Planetariumban dőlt el, hogy a közel 50 nevezés közül melyik az a kettő, amelyek kiérdemlik az EMKISZ által szervezett Legszebb Erdélyi Magyar Dal és az év felfedezettje elismeréseket. A közönség szavazatai szerint Oncsi Merengő című dala lett a legszebb dal, míg a zsűri döntése alapján az év felfedezettje is ez a csapat Fájt című számukkal.

Szombat este került sor a Legszebb Erdélyi Magyar Dal gálaestjére a kolozsvári Planetariumban. Az elmúlt napokban folyamatosan lehetett Facebook-on szavazni Erdély Legszebb Magyar Dalára, míg az ünnepi eseményen a zsűri döntése alapján az is kiderült, hogy ki lett idén az év felfedezettje.

Fotó: legszebb Erdélyi Magyar Dal Facebook oldala

A 3AD Naplemente a vonaton, Blanka & The László Még akkor is…, Szolga Barbi Ott a pont és Oncsi Merengő valamint Fájt című dalait minden érdeklődő meghallgathatta, majd a zsűri egyenként értékelte is a hallottakat. Úgy a közönség, mint a szakmai zsűri, azaz Nagy Egon, Romhányi Péter és Papp Levente egyöntetűen döntött: az idei év Legszebb Erdélyi Magyar Dala Oncsitól a Merengő lett, míg az év felfedezettje szintén ez a csapat Fájt című dalukkal. A fiatalok három saját számmal jelentkeztek a versenyre, melyből kettő a döntőig menetelt, és a fődíjakat is elhozták.

Elsőként a 3AD, kolozsvári fiatalokból álló zenekar mutatkozott be a közönségnek Naplemente a vonaton című dalukkal. A csapat már kiadott korábban egy saját albumot, ez pedig a második magyar nyelven íródott számuk. A zsűrinek nagyon tetszett az előadás, kiemelték, hogy nem kell félni a magyar daloktól, és méltatták a csapat magabiztosságát, harmóniáját, és a tagok közti kitűnő kommunikációt is.

Fotó: Legszebb Erdélyi Magyar Dal Facebook oldala

A következőkben kiderült, hogy A csajod zenekar, egy korábbi év győzelmére hivatkozva visszalépett a versenyből, így Blanka & The László következett Még akkor is… című dalukkal. Az udvarhelyről érkezett formáció esetében a zsűri nem győzte hangsúlyozni, mennyire megfogta őket az az öröm, ami a fiatalokból és munkáikból sugárzik. Mint mondták, olyan potenciál van bennük, hogy bizonyos dalaik nagyszínpad után kiáltanak.

Az átállást követően Oncsi lépett színpadra. Az idén alakult csapat három dallal jelentkezett a versenyre, melyből kettő egészen a döntőig jutott: a Merengő és a Fájt. A közönség hatalmas tapssal méltatta a fiatalokat, a zsűrinek pedig szintén nagyon tetszett a produkció. Mint mondták, hiányolták belőle a vokált, és látszik, hogy nincs még nagy rutinjuk, de ahhoz képest, hogy idén alakultak, „vérprofik”. A zsűri egy impresszionista festményhez hasonlította őket: naiv, magabiztos, profi, alázatos, intim és kitárulkozó egyszerre. Külön kiemelték, hogy a szöveg igencsak kiforrott, költői, és alapos olvasatot igényel.

Fotó: Oncsi Facebook oldala

Végül Szolga Barbi lépett színpadra Ott a pont című dalával. A zsűri úgy fogalmazott, hogy van valami különleges abban, ahogy megragadja az érzéseket, sokszor azonban azt érezték, hogy idősebb a szöveg, mint az előadó. Arra bíztatták a fiatal énekest, hogy legyenek a dalai sokkal aktuálisabbak, szóljanak a saját korosztályához. Mint mondták, hatalmas benne a potenciál, csak ki kell jönni a zongora mellől, bemenni egy stúdióba, jól meghangszerelni a dalokat, majd irány a nagyszínpad.

A rövid szünetet követően eljött a nagy pillanat. A közönség online szavazatai alapján Oncsi Merengő című száma lett 2023 Legszebb Erdélyi Magyar Dala, a zsűri pedig Fájt című számuk elismeréseként az év felfedezettje díjat is nekik ítélte oda. Egy meglepetés harmadik díj is kiosztásra került. Nagy Egon, a Bethlen Kollégium magyartanára fontosnak tartotta, hogy ne csak a zenét, hanem a szöveget is díjazzák, így felhívva a figyelmet a minőségi magyar dalok fontosságára, különdíjban részesítette a 3AD zenekart.

A verseny fődíjának elnyerése mellett Oncsié a lehetőség, hogy részt vegyen az Öröm a zene Kárpát-medencei tehetségkutató döntőjében, ahol újra szurkolhatunk majd nekik.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁTKapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?