Csíkszereda: nagy sikerrel tért vissza a Falu a városba(n)

Két év kihagyás után tért vissza Csíkszereda közkedvelt rendezvénye, a Falu a városban. Az elmúlt hétvégén megrendezett eseményen több ezer látogatót fogadtak a városközpontban felépített „mini faluban”. (A képekre kattintva galéria nyílik. A szerző felvételei.)

Kutyaugatás, lódobogás, kakaskukorékolás, birkabőgés, gágogás, hápogás. Átlagos hétköznapokon ezek a hangok egyáltalán nem jellemzők Csíkszereda belvárosára, ám a két év kényszerszünet után visszatérő Falu a városban rendezvény bizony ezzel együtt járt az elmúlt szombaton és vasárnap. A szokatlan „ricsajt” azonban cseppet sem vették zokon a hargitai megyeszékhely lakói, sőt mindkét napon nagy számban látogattak ki a rendezvény helyszínére. 

Fotó: Farkas Endre

A karámokban juhok, lovak, tehenek bámultak az őket csodáló gyerekekre és felnőttekre. Számtalan különböző fajtájú tyúk, kacsa, liba csipegetett kalitkákban, nyuszik süttették a hátukat ketreceikben. A főszervező Hargita Megyei Fiatal Gazdák Egyesülete által életre hívott rendezvény közepén hagyományosan kászoni juhos gazdák ütöttek tanyát. Szó szerint egy egész kis nyári szállást felhúztak karámmal, házikóval, mellette kutya, juhok, szamár. A kalyiba előtt túróspuliszka készült, amit természetesen bárki megkóstolhatott néhány, a faluban érvényes valuta, azaz Faluta fejében.

Mi szem-szájnak ingere

Nem a puliszka volt az egyetlen helyben készült finomság. Egy jókora kondérban csíkvacsárcsi gazdálkodók főzték a csíki krumplit, azaz tisztességes itteni nevén pityókát. A leleményesebbek az eseményre kitelepült árusoktól beszerzett túróval, lilahagymával, szalonnával fokozták a kulináris élményeket. Élményekből egyébként sem volt hiány.

Fotó: Farkas Endre

Az evésen-iváson túl lehetőség volt sétakocsikázásra, lovaglásra (pónilovon és „normál méretűn” egyaránt). A gyerekeket búza- és kukoricatengerbe vezető csúszdák, megmászható szalmabálák várták, ezen kívül különböző ügyességi játékokban tehették próbára magukat, vagy éppen felülhettek a kiállított mezőgazdasági gépekre.

A Zöld Székelyföld Egyesület sátránál a Kárpát-medencei élővilággal ismerkedhettek idősebbek és ifjabbak egyaránt, persze mindezt játékos formában. Volt ott memóriakártya, állatnyom-kereső, növényhatározó és még számos más játékos ismeretterjesztő feladat. Megpihenvén a kalandokban érdemes volt végigjárni az árusok sátrait.

Fotó: Farkas Endre

Volt ruházat, ékszer, fafaragás és számos egészséges, helyi termelésű élelmiszer. A csíki ősz is kíméletes volt a szervezőkkel, ezen a hétvégén elmaradtak az egésznapos ködök és az eső sem esett. Igaz, a vasárnap hajnali csípős reggelen nulla fok alá esett a hőmérő higanyszála…

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?