Megkönnyítenék a katasztrófák túlélőinek megtalálását: fejlesztik a jajgatást kereső drónt

Egy természeti katasztrófa esetén az idő értéke hirtelen megnő, a túlélők megtalálása pedig különösen nehézzé válik. Ehhez igazodva a német mérnökök olyan csúcstechnológiás drónokon dolgoznak, amelyek elsősorban a jajveszékelésre figyelnek fel, és gyorsan tudnak képet alkotni a helyzetről, írja az index.hu portál.
Fotó: Pixabay | Thomas Ehrhardt

A német Fraunhofer kommunikáció-, információ-feldolgozási és ergonómiai intézet (FKIE) olyan drónokat fejleszt, amelyek megtalálják a katasztrófák túlélőit. Mindezt meglepő módszerrel teszik: arra tanítják a gépeket, hogy a túlélőket kiáltozásuk alapján azonosítsák.

A program vezetője, Macarena Varela elmondta, a fejlesztés jelenleg is folyik, és rengeteget tesztelnek. Már sikerült közeli hangokat észlelni és helyzetüket meghatározni a drón zaján túl. "Hamarosan kipróbáljuk a rendszert repülő drónnal, hogy különböző hangimpulzusokat, például kiáltásokat mérjünk, és helyzetét meghatározzuk", tette hozzá.

A rendszer alapja egy úgynevezett varjúfészek mikrofonrendszer, amelyet különleges jelfeldolgozó technika egészít ki. Ez segíthet a különösen összetett hangok feldolgozásában.

"Sok tapasztalatunk van a zajszűrésben, mint a szélzaj, szélsőségesen hangos helikopterzaj, felszínen mozgó járművek zaja és a többi. Különböző filtereket használunk, hogy csökkentsük a zajokat, és sokféle érzékelési módszerünk van, hogy a minket érdeklő jeleket, például a kiáltásokat kiszűrjük" – részletezte Varela, aki rámutatott, hogy a cél például egy földrengés során az összeomlott épületek alatt rekedteket is felkutassák.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?