Kórházba került, mert a száját és orrát befogva tüsszentett: ezért veszélyes ez a módszer

Kórházba került egy tüsszentés miatt egy egyébként teljesen egészséges férfi – számolt be a különös esetről az IFL Science alapján a hvg.hu portál. A férfi ugyanis érthetetlen okból a száját és az orrát is befogva tüsszentett, ez a mutatvány pedig komoly sérülést okozott neki.

Miután tüsszentett, pattogó hangot hallott a nyak és mellkas tájékán, emellett minden nyeléskor fájdalmat érzett, számolt be tapasztalatairól a férfi, akinek vizsgálati eredményeiből kiderült, az elnyomott tüsszentés miatt repedés keletkezett a nyaka hátulsó részén, az úgynevezett retropharyngealis nevű régióban pedig (ez a nyirokcsomó környékén található) szivárogni kezdett a levegő.

Fotó: iflscience.com

A páciensnek a gyógyulás során végig kórházban kellett maradnia. Ez idő alatt antiobiotikumos kúrára is szüksége volt, egy ideig pedig csövön keresztül táplálták. Mostanra teljesen rendbe jött.

A témában íródott orvosi tanulmány szerzői arra figyelmeztettek, hogy a tüsszentés akár életveszélyes is lehet, különösen akkor, ha az illető csukott szájjal és zárt orrlyukakkal teszi. A veszélyesebb szövődmények egyike a dobhártya perforációja, de a jelenség agyi aneurizmához is vezethet. Utóbbi az életet veszélyeztető, súlyos állapot.

Kapcsolódók

Kimaradt?