Komoly következményekkel jár, ha a szavatossági idő lejárta után használja az óvszert

Az óvszer szavatossága lejárhat, és ezután komoly következményekkel jár a használata. Minden dobozon szerepel a dátum, ameddig a minőségét megőrzi, és ezt az időpontot fontos komolyan venni, hiszen csak eddig lehet biztonságosan védekezni az eszközzel, írja a femcafe.hu portál.

A legtöbb óvszer átlagosan 1 és 5 év közötti szavatossági idővel bír, de ez attól is függ, milyen anyagból készül. A latexóvszerek megfelelő tárolás mellett akár öt évig is elállnak a polcon, ezzel szemben például a poliizoprént (egyfajta mesterséges gumi) tartalmazók szavatossági ideje általában legfeljebb 3 év.

Fotó: pexels.com

Egy másik tényező, amely befolyásolhatja az óvszer lejárati idejét, hogy vannak-e benne spermicidek vagy más vegyszerek, ezek ugyanis károsíthatják az óvszert, jelentősen csökkentve annak élettartamát. A lényeg, hogy mindig szükséges ellenőrizni a megvásárolt kondom csomagolásán, hogy meddig használható.

Az óvszer anyaga idővel lebomlik, veszít a hatékonyságából. Minél rugalmasabb anyagból készül a kondom, annál időtállóbb, ezért sem éri meg a védekezésen spórolni. A tárolás fontos szerepet játszik abban, hogy mennyi ideig használható egy gumi, mivel például a közvetlen napfénynek való kitétel is hatással lehet rá. Ezért fontos száraz helyen tartani, és nem szabad felbontani idő előtt az óvszeres zacskókat, csak közvetlenül használat előtt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Ha már lejárt az óvszer, ki kell dobni! Ha ugyanis régi darabokkal védekezik az ember, nagyobb az esélye, hogy megreped, elszakad vagy kilyukad, így pedig ugyanolyan hatástalan a fogamzásgátlásban és a szexuális úton terjedő betegségek elleni védekezésben, mintha anélkül szexelne.

Kapcsolódók

Kimaradt?