Hogyan óvakodjunk a hőségtől? Ezek a szakember tanácsai

A kánikula okozta rosszullét miatt öt személyt szállítottak be a rohammentő-szolgálat szakemberei a hétvégén a marosvásárhelyi megyei kórház sürgősségi osztályára. A hőség a krónikus betegeket, az időseket és a gyerekeket veszélyezteti leginkább.

Ilyenkor a szívbetegek vannak a leginkább kitéve a veszélynek, a magas vérnyomás és az ájulás környékezheti az embereket, ami általános rosszulléthez vezethet – magyarázta a marosvásárhelyi sajtónak Vass Hajnal főasszisztens.

„Mindennek a kulcsa a megelőzés, ez megóvhatja az illetőt attól, hogy kezelésre szoruljon. Ezt úgy lehet a legkönnyebben elérni, hogy a nap legmelegebb szakaszában bent tartózkodunk, ha pedig mégis halaszthatatlan dolgunk akad, és ki kell mennünk, feltétlenül legyen rajtunk fejvédő és folyadék nálunk, legjobb esetben víz. Ezt folyamatosan fogyasszuk, azaz rehidratáljuk magunkat minél gyakrabban. A krónikus betegeken kívül a két véglet a nagyon fiataloké és a nagyon idős személyeké, ők vannak a leginkább kitéve a veszélynek. Az idős korosztályt segíteni kell ilyenkor akár a bevásárlással, az ügyintézéssel vagy a gyógyszerek beszerzésével is” – javasolta Vass Hajnal.Illusztráció: Agerpres

Hozzátette, ha valaki kimegy a hőségbe és rosszul lesz, azonnal keressen egy árnyékos helyet és üljön le, amíg megérkezik a segítség. Emellett pedig meg kell próbálni lenyugodni, lassítani a légzést, mély levegőt venni és azonnal vizet fogyasztani – mondta a főasszisztens.

Kánikula idején az sem mindegy, mit iszunk. A legjobban a tiszta víz oltja a szomjat, vagy a nem szénsavas, nem cukros üdítő. A hőségben nem ajánlatos alkohol- és koffeintartalmú italok fogyasztása, mert ezek dehidratáló hatásúak, és a forróságban nagy valószínűséggel a szervezeti is másként reagál rájuk. Fontos, hogy még azelőtt igyunk, hogy szomjasnak éreznénk magunkat, mert a szomjúság már a dehidráció jele, a szervezetünk hőháztartásának folyamatosan szüksége van a folyadék utánpótlásra. Legyen kéznél mindig egy textilzsebkendő is, amivel egy rögtönzött borogatást lehet tenni a tarkóra, homlokra, mielőtt a hőség szédülést okozna.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?