Jövő hét elején éri el a hőhullám Romániát

Az Európán végigvonuló hőhullám a jövő hét elején éri el Romániát: vasárnap az országban még sok helyen esni fog, kedden azonban helyenként 39 fokra is nőhet az hőmérséklet.

Vasárnap elsősorban a nyugati, dél-keleti régiókban, a délutáni óráktól pedig elszórtan Erdélyben és Olténiában várható villámlásoktól kísért csapadékhullás. A tengerparton továbbra sem lesz nagy meleg, legfennebb 25 fokot mutatnak a hőmérők, ám a Bánságban már 35 fok is lehet.

Hétfőn folytatódik a felmelegedés, és az úgynevezett hőérzet mutatója meghaladja majd a kritikus 80-as szintet. A tengerparton még 30 fok alatt marad a hőmérséklet, a Bánságban azonban már 38 fokig kúszik. Futó záporokra csak elszórtan lehet számítani.

A kánikula kedd délután éri el a csúcspontját az egész országban. A maximális hőmérsékleti értékek nap közben 31 és 39 fok között alakulnak. Különösen a Bánságban és a Körösök vidékén lesz nagy hőség. Hasonló időjárást jósolnak a meteorológusok szerdára és csütörtökre is.

Magyarország már szenved

A tartós kánikula miatt az országos tiszti főorvos szombattól szerda éjfélig az általa elrendelhető legmagasabb fokozatú hőségriadót rendelte el Magyarországon. Ez akkor lép életbe, ha várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot.

A meteorológiai szolgálat vasárnapra már az egész országra adott ki legalább másodfokú figyelmeztetést a hőség miatt. Budapestre és négy megyére - Pest, Somogy. Veszprém és Győr-Moson-Sopron - pedig a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetést adták ki a vasárnapra várható tartós hőség miatt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?